Apró trükkök az egészséges étkezéshez az ünnepek alatt

A karácsony nemcsak a szeretetből, de az ételekből is jó nagy kanállal mér. A találkozások, családi vacsorák középpontjában mindig megtalálható egy-két fogás, amelyet szinte lehetetlen visszautasítani. A diéták rémeként elhíresült ünnep előttre és alattra ajánlunk egészséges hozzávalókat, mellyel visszaállíthatod az egyensúlyt.


A karácsony nemcsak a szeretetből, de az ételekből is jó nagy kanállal mér. A találkozások, családi vacsorák középpontjában mindig megtalálható egy-két fogás, amelyet szinte lehetetlen visszautasítani. A diéták rémeként elhíresült ünnep előttre és alattra ajánlunk egészséges hozzávalókat, mellyel visszaállíthatod az egyensúlyt.

Vaj helyett

A tésztafélékhez használt vajat cseréld aszalt szilvára. A szilvákat egészen apróra össze kell vágni, majd így a tészta többi hozzávalójához keverni. A szilvák sötét színe miatt elsősorban kakaós desszertekhez ajánlott, de a végeredmény kárpótol: még szaftosabb és egészségesebb lesz a sütemény. A kalóriák felét ezzel a lépéssel lehúzhatod a listáról.

Zsírban sütés helyett

A töltött pulykatekercset vagy a karácsonyi rántott halat idén ne olajban süsd, hanem a grillen. A kevés zsiradék miatt egészségesebb, de nem kevésbé finom ételek kerülnek majd az asztalra. A rántott ételeket egy olaj permetezővel lefújt tepsire helyezve 200 °C-on süsd készre. Hogy a hús bundája ropogós maradjon, a tetejére is fújj egy kis olajat.

Marhahús helyett

A kalóriadús marha és disznóhús helyett használj pulykát. Az eredmény kímélőbb és zsírban szegényebb változata a jól ismert klasszikusoknak. Az zsír csökkenésével az ízek is enyhébbé válnak majd, de egy ételben ennyire telített időszakban a gyomornak és az ízlelőbimbóknak is kell a pihenés.

Tejföl helyett

A magyar konyha nélkülözhetetlen alapanyaga a tejföl, melyből már 12%-os változat is kapható. Ha még ezt is zsírszegényebbé tennéd, akkor idén hagyd el a tejfölt és használj helyette joghurtot. Öntetekhez, salátákba remekül működhet a csere.

Túró helyett

A sütemények vagy töltelékek esetében a túró is bátran lecserélhető. A zsírszegény túrónál is jobb megoldás a ricotta, mely tulajdonképpen a tejsavóból készített túró. Kevesebb kalóriát és sót tartalmaz, mint a túró, így ideális helyettesítővé válik.

Ha szeretnél professzionális körülmények között grillezni, kattints a Grill Pláza honlapjára, ahol az év végéig még exkluzív ajánlatok keretein belül juthatsz hozzá új kedvenc konyhai kiegészítőidhez!

Címkék: