- írta: Peitli Csilla
Az alkohol, mint fűszer? - Bor és konyak a grillen
- írta: Faragó Zoltán
- 2015.02.27
Egy üveg finom bor szinte a teríték része, valahányszor pompás vacsora kerül az asztalra. Azonban nem csak ily módon fejti ki jótékony hatását egy csöppnyi alkoholos ital – egy jó receptnek is elengedhetetlen hozzávalója lehet egy pohárka ízletes bor, de akár egy kevés erősebb itóka is.
Egy üveg finom bor szinte a teríték része, valahányszor pompás vacsora kerül az asztalra. Azonban nem csak ily módon fejti ki jótékony hatását egy csöppnyi alkoholos ital – egy jó receptnek is elengedhetetlen hozzávalója lehet egy pohárka ízletes bor, de akár egy kevés erősebb itóka is.
A Séf a rácson versenyzői is jól tudják ezt. A versenyben lévő receptek között olyan alkohol ihlette grillkülönlegességeket találunk, mint a Rozéban pácolt kacsamell, a Konyakos bárányborda, a Részeges körte a csirke mellé, vagy éppen a Tokaji rozmaringos báránylapocka - boros páclében. Nem is beszélve a konyakban áztatott húsokról és köretekről, melyeknek különleges grilles ízt kölcsönöz néhány cseppnyi bűvös nedű. A receptek ajánlása szerint, a páclébe adagolt, vagy a hús alá helyezett edényből párologtatott bor, nem csak a kerti parti hangulatát, hanem a grillezett ételek ízét is meglehetősen feldobja, megismételhetetlen ízélménnyel koronázva meg a grillsütőn piruló húsok élvezetét.
Az adagolással persze csak óvatosan, ebben az esetben nem a mennyiséggel tudunk hatni a vendégeinkre. Sikerünk inkább a mértékletességben rejlik – a borozás a vacsora mellett folytatódhat.
Ha kíváncsi vagy a legjobb borban pácolt receptekre, itt szavazhatsz rájuk.