Egy grill, mely gurul, biztonságos és gyorsan süt... Kell ennél több?

Aki alaposan bele szeretné magát ásni a grillezés világába, az fel kell, hogy készüljön a szerteágazó kutatásra. Megannyi grilltípus, sütési eljárás és alapanyag várja, hogy felfedezze őket, és kezdődhessen a sütés.


Aki alaposan bele szeretné magát ásni a grillezés világába, az fel kell, hogy készüljön a szerteágazó kutatásra. Megannyi grilltípus, sütési eljárás és alapanyag várja, hogy felfedezze őket, és kezdődhessen a sütés.

A keg (angolul hordó) típusú grillek, az alakjukról kapták a nevüket, mely már első pillantásra is jól megkülönböztethetővé teszi őket a többi grillhez képest. A hosszúkás hordó alakú grill több néven is megtalálható a piacon gyártótól függően, de a jellegzetes alakja adott maradt. Megjelenését kínai ősének köszönheti, amely 3000 évvel ezelőtt látta el sült húsokkal az éhezőket. Ez az eredetileg agyagból készült edény a japánokhoz kerülve kerámiaedénnyé változott, és magkapta a kamado nevet. Ma már a kerámia mellett fémből készült grilleket is találunk, mint amilyen a Broil King Keg is.

A keg (vagy nagyobb gyűjtőnevén kamado) grillek faszénnel fűthetők, és egyaránt alkalmasak BBQ készítésére, tehát lassan és hosszan tartó sütésre és direkt sütésre. Legnagyobb előnyük a gyors felfűthetőségükben és a hosszú hőtartóképességükben keresendő, mellyel könnyűvé teszik az olykor órákig tartó grillezést is.

A kerámiából készült változatok némileg nehezebbek, de a Broil King Keg is közel hatvan kilogramm, ezért helyváltoztatásuk közepesen bonyolult. A súly ellenére ugyanis a kerekei miatt sima felületen könnyen mozgatható, de füves, esetleg emelkedő részeken már elkél hozzá a férfikéz. Ezt leszámítva viszont ideális választás kezdő grillezők számára, mert bár a sütési hőmérséklet pontos szabályozásához jól jön a tapasztalat, sokoldalúsága és hőtartása miatt elég könnyen használható.

Sütési módszerének és felépítésének köszönhetően a Keg a biztonságosabb grillek közé tartozik. A sütéshez a grill teteje lezárásra kerül, így lánggal a szakács szinte egyáltalán nem érintkezik és a 300 °C-os belső hőmérséklet sem jelentkezik az edény külső falán. A legrosszabb esetben is csak langyossá melegszik.

Sütnél rajta? Nézd meg ezt: Broil King Keg 4000 faszenes grill

Címkék: