Egzotikus fűszerkeverékek a világ minden tájáról

Ha a grillezés során új ízek és vidékek felfedezését tűzted ki, akkor olyan fűszerekre van szükséged, amelyek egy-egy ország esszenciáját tömörítik. A legtöbb országnak van valamilyen emblematikus fűszerkeveréke, ezekre vetünk most egy pillantást.


Ha a grillezés során új ízek és vidékek felfedezését tűzted ki, akkor olyan fűszerekre van szükséged, amelyek egy-egy ország esszenciáját tömörítik. A legtöbb országnak van valamilyen emblematikus fűszerkeveréke, ezekre vetünk most egy pillantást.

A legjobb grill kiegészítőket és első osztályú grilleket, keresd a GrillPlázában.

Kínai ötfűszer keverék

Öt ízt és általában tényleg öt fűszerfélét tartalmazó keverék, amelyet desszertekhez és a húsokhoz, zöldségekhez is előszeretettel használ a kínai konyha. Rengeteg variációja létezik, minden vidéknek megvan a maga kedvenc, de leggyakrabban csillagánizst, szegfűszeget, szecsuani borsot, római köményt és fahéjt vagy kassziát (a fahéjhoz hasonló, de kesernyésebb ízvilágú fűszer) tartalmaz.

Zatar vagy za'atar

Ez a közel-keleti fűszerkeverék akár tíznél is több fűszert tartalmazhat, melyek variációi nagyon változóak. Ami sosem hiányozhat az maga a névadó zatar (izsóp), a pisztácia, a szezámmag. E mellé jöhetnek a zöldfűszerek: kakukkfű, szurokfű. Friss saláták, sajtok, humusz és kenyérfélék ízesítésére használják.

Curry

Bár sokan azt hiszik, a curry sem egyetlen fűszer, hanem egy keverék, amely az indiai konyha egyik emblematikus ízét adja. A fűszerek kombinációja nagyon változatos képet mutat, régiónként, de akár családonként is változhatnak az adagok és a felhasznált fűszerek. Általában tartalmaz ánizst, chilit, édesköményt, fahéjt, borsot, fokhagymát, gyömbért, hagymát, kardamomot, kurkumát, római köményt, szerecsendiót, sót és szegfűszeget. Szószokat, leveseket és húspácokat fűszereznek vele.

Garam masala

India másik legismertebb keveréke a garam masala, ami nemcsak aromás, de általában igen csípős is. (A garam jelentése is csípős.) Nem hiányozhat belőle a fahéj, a római kömény, a kardamom, a bors, a szegfűszeg, a babérlevél és a szerecsendió-virág. Főként húsokhoz, azon belül is a leggyakrabban a csirkéhez használják.

Címkék: