- írta: Bácsalmási Katalin
Élet a húson túl – grillezett tofu
- írta: Peitli Csilla
- 2015.08.02
A húsmentes grillételeknek nem kell a zöldségekre korlátozódniuk, rengeteg alternatíva van még az éléskamrában. Ezek egyike a tofu, amely nálunk ugyan nem élvez osztatlan népszerűséget, de ízeiben remekül variálható.
A húsmentes grillételeknek nem kell a zöldségekre korlátozódniuk, rengeteg alternatíva van még az éléskamrában. Ezek egyike a tofu, amely nálunk ugyan nem élvez osztatlan népszerűséget, de ízeiben remekül variálható.
A natúr tofu ma már minden nagyobb boltban beszerezhető, így nincs több kifogás a kipróbálására. A húspótlónak is nevezett szójakészítménynek soha nem lesz olyan íze, mint egy hamburgernek, de okozhat még kellemes meglepetést húsimádóknak is. A most bemutatott recept igazi fúziós remek, amelyben a chipotle a miso ízével keveredve ad kellemes aromát a tofunak.
A tofunak önmagában nagyon semleges íze van, ezért elsőként egy pácot készítünk hozzá, amely megadja az étel zamatát. Ehhez a paradicsomos chipotle paprikát keverünk el egy kanál miso pasztával, pici cukorral, szójaszósszal és szezámolajjal. A tofuról itasd le a nedvességet, majd vágd a kívánt méretűre. Készíthetsz belőle csíkokat vagy kisebb kockákat, ez már rajtad múlik. Ha ez megvan tedd a szószba, és hagy, hogy minden tofudarabot átjárjon az íz.
A sütéshez indirekt grillezést használj. Tehát az előmelegített grillen a hűvösebb részre kerüljön fel a tofu (csíkok esetén a rácsra, kockák esetén előbb húzd őket nyársra és úgy süsd). Oldalanként 10 percig süsd, hogy mindenhol egyenletes barnuljon, és kellemesen roppanós állagot érj el. A maradék szószt felforralhatod, és a tofu mellé tálalhatod friss újhagyma karikákkal és esetleg rizzsel.