- írta: Peitli Csilla
Emiatt ne kenje fel korán a BBQ szószt!
- írta: Peitli Csilla
- 2018.03.05
Szeretne a grillezett húsnak új dimenzókat adni a több rétegben felvitt, karamellizálódott BBQ szószokkal? Akkor az időzítés mesterévé kell válnia, különben keserű szájízzel hagyja ott a felfűtött rácsokat. Szó szerint!
Szeretne a grillezett húsnak új dimenzókat adni a több rétegben felvitt, karamellizálódott BBQ szószokkal? Akkor az időzítés mesterévé kell válnia, különben keserű szájízzel hagyja ott a felfűtött rácsokat. Szó szerint!
A legtöbb BBQ szósz ugyanis nagyon magas cukortartalommal rendelkezik, és ha ezt túl korán viszi fel a húsra, akkor az eredmény egy kesernyés íz lesz, nem az a gazdag, szaftos szószos állag, amiért belefogott a sütésbe. A házi és boltokban kapható BBQ szószra egyaránt igaz, hogy tartalmaznak valamilyen édes alapanyagot, ez lehet barnacukor, méz vagy juharszirup, ami a nagy hú hatására hamar leég, ahelyett, hogy kellemesen megpirulna és a karamellhez hasonlatos csodás ízt hagyna maga után.
Ez a kesernyés felhang később már nem tüntethető el, ezért még a szószrétegek felkenése előtt kell észnél lennie! Aranyszabály, hogy a cukortartalmú szószokat csak a sütés végefelé, legkorábban fél órával, de még jobb, ha csak 10 perccel, teszi fel, hogy kialakuljon a kívánt ízvilág. Ezzel megelőzhető minden kellemetlen baleset és grillkatasztrófa!
Ha szeretné jobban megismerni a grillek sokszínű világát, s saját kertjében készítené el kedvenc fogásait a lehető legprofesszionálisabb módon, a március 2. és 11. között megrendezett SpaTrend Expo jakuzzi kiállítás és vásár erre is lehetőséget kínál. Az esemény második hétvégéjén a grillezésé lesz a főszerep: érdemes lesz ellátogatni az ürömi bemutatóterembe, hiszen szombaton és vasárnap Serényi Zsolt és Pataky Péter séfektől leshetnek el néhány ötletes megoldást a BBQ szerelmesei. További részletek és regisztráció a weboldalon!