Gőzhasználat gázgrilleknél 1. rész

A grillezések során gyakran említenek a receptek egy tálcát, amelyet a sülő étel alá kell tenni. Ez a tálca, attól függően, hogy üres-e vagy sem, többféle célt is szolgálhat. Mik ezek és mire jók?


A grillezések során gyakran említenek a receptek egy tálcát, amelyet a sülő étel alá kell tenni. Ez a tálca, attól függően, hogy üres-e vagy sem, többféle célt is szolgálhat. Mik ezek és mire jók?

Az egyik az üres tálca, amely mindig közvetlenül a hús alá kerül, és az a dolga, hogy a sülés közben távozó anyagokat felfogja. Ez hármas célt is szolgál. Egyrészt nem a hőforrásra csöpög a zsíros, nedvdús lé, ami csökkenti a takarítás nehézségét és a fellángolások gyakoriságát. A felfogott szaft később ráadásul felhasználható mártások, szószok alapanyagaként, és végül, a lecsöpögő anyag az étel további ízesítését is szolgálja. A hő hatására ugyanis a folyadék egy része gőzzé alakulva alulról ízesíti az ételt.

Ha a tálcába a sütés során egy kis vizet is teszel, akkor csökkentheted a grill hőmérsékletét, és növelheted a grillen belüli nedvességtartalmat. Nagyobb húsok sütésekor érdemes ezt megfontolni, hogy a grillezés mellett főjön is a hús.

A másik lehetőség egy folyadékkal teli tálca felhelyezése, amely mindig a hőforrás fölé kerül, de nem feltétlenül az étel alá. Ennek használata segít a grill belső hőmérsékletét egy állandó értéken tartani. Ha a tálca közvetlenül a faszénre kerül, akkor víz hőfoka nem megy feljebb a forráspontnál, és a párolgás mértékével együtt folyamatosan hűl is, így segít abban, hogy a grill ne melegedjen túl és ne legyen túl magas a hőingadozás. A tálca segítségével továbbá létrehozhatsz egy indirekt grillező zónát anélkül, hogy a faszenet mozgatnod kellene, és a füstös íz is intenzívebbé válik a vízgőz párolgása miatt. A vízzel teli tálca miatt könnyebb elkerülni az étel kiszáradását is. Ehhez azonban érdemes meleg vizet tölteni a tálcába, hideg vizet csak akkor használj, hogy a grill hűtése a cél.

Címkék: