- írta: Peitli Csilla
Gőzhasználat gázgrilleknél 2. rész
- írta: Peitli Csilla
- 2015.08.19
A gőzhasználatról szóló cikk második részében azt vesszük szemügyre, hogy milyen folyadékot használhatsz az étel ízesítésére. A sör tényleg porhanyósabbá teszi a húst vagy feleslegesen kerül a tálcába?
A gőzhasználatról szóló cikk második részében azt vesszük szemügyre, hogy milyen folyadékot használhatsz az étel ízesítésére. A sör tényleg porhanyósabbá teszi a húst vagy feleslegesen kerül a tálcába?
Folyadékhasználat
A grillezők között is megoszlik a vélemény a szükséges folyadék típusát illetően. A többség egyetért a víz nagyszerűségében, de ezen kívül már nem ilyen egységes a kép. Sokan a sörre, borra, gyümölcslevekre esküsznek, míg egy jelentős mennyiségű grillező még itt sem áll meg. Ők amellett teszik le a voksukat, hogy a vízbe kerülhet terrakotta vagy homok is, ami még különlegesebbé teszi majd a sülő fogást. Az igazság a tapasztalásban és az ízlésben keresendő, ezért nehéz megmondani mit használj. Minden folyadék megteszi azt, ami a dolga: párolgásával segít a hús főzésében. De az is igaz, hogy gőz önmagában nem ízesít, bármilyen folyadékot is használj, ehhez legalábbis locsolni kell a húst az adott folyadékkal.
Páranövelés
Ha tehát hűteni szeretnéd a grillt, esetleg főznéd a sülő ételt és ezért növelnéd a grill belső páratartalmát, akkor a víz a legjobb megoldás. Ehhez mindig meleg vizet használj, de ha még ennél is több gőzt szeretnél, akkor használd ezt a trükköt: vegyél lávaköveket, és ezeket tedd a tűz fölé egy üres fémtálcába. Amikor a kövek felmelegszenek, önts rájuk vizet, de ne takard le. Az így keletkezett gőz hamar átjárja a grillt, pláne, ha nem hagyod, hogy a lecsöpögő húslé bevonja a köveket. Ez ugyanis akadályozni a kő munkáját.