- írta: Peitli Csilla
Grill, kamado vagy smoker? Melyikre van szükséged?
- írta: Peitli Csilla
- 2015.08.30
Ha grillvásárlás előtt állsz, vagy csak bővítenéd a már meglévő parkot, biztos gondolkodtál már azon, hogy melyik készülék felelne meg leginkább a saját igényeidnek. Ehhez nyújtunk most segítséget.
Ha grillvásárlás előtt állsz, vagy csak bővítenéd a már meglévő parkot, biztos gondolkodtál már azon, hogy melyik készülék felelne meg leginkább a saját igényeidnek. Ehhez nyújtunk most segítséget.
Gáz és faszenes grillek
A gázgrillek egyszerű használhatóságot és sokoldalúságot kínálnak, míg a faszenes grillek a füstös aromák megteremtésében járnak élen. Mindkét típus egyaránt alkalmas húsok, zöldségek és gyümölcsök elkészítésére, de igazi erényüket a gyors sütés terén mutatják meg. Ez az a terület, ahol még a kezdők is szép sikereket arathatnak. Mindkét grilltípus hosszú távú befektetés, de a gázgrillek általában nagyobb mérettel rendelkeznek, ezt a tényt pedig nem árt belekalkulálni a vágyak és tárolási lehetőségek mérlegelésébe.
Smoker
A smokerek vagy füstölők már itthon is egyre nagyobb számban érhetőek el, de még koránt sem elterjedtek. Megjelenésük jelentősen eltér a grillekétől és a használatuk is más technikát igényel. Ahogy az eszköz neve mutatja füstöléshez (hideg és meleg füsthöz egyaránt) ajánlott, de BBQ ételek készítésére is alkalmas. Aki a slow & low sütésben szeretne elmélyedni, az erre tegye a voksát.
Kamado
A grillek és smokerek legjobb tulajdonságait egyesítő kamado a grillezők jolly jokere. A Broil King Keghez hasonló kerámiasütők egyaránt alkalmasak lassú sütésre, BBQ-ra, gyors sütésre és füstölésre is. A faszenes tüzelési eljárás gondoskodik a füstös aromákról, míg a különleges bevonat hosszan melegen tartja a kamadót, így könnyebb a hőfok beállítása és megtartása. Méreténél fogva nem képes egyszerre tömegeket jóllakatni, de sokoldalúsága verhetetlen.