- írta: Peitli Csilla
Grilleznél 500°C-on? Az infravörös grillek ezt is tudják!
- írta: Peitli Csilla
- 2014.03.19
A gázgrillek közé tartozik a természetes vagy propán gázzal működő infravörös grill, melynek különlegessége a kerámialapban rejlik. Az infravörös grillek fűtési eljárása egyenletes melegedést tesz lehetővé, melynek során a kerámia lap minden szeglete egyszerre éri el ugyanazt a hőmérsékletet. Ezáltal egyszerre több alapanyagot is készíthetünk egy időben a grillen, amik ráadásul a különösen magas sütési hőmérsékletnek hála igen gyorsan el is készülnek.
A gázgrillek közé tartozik a természetes vagy propán gázzal működő infravörös grill, melynek különlegessége a kerámialapban rejlik. Az infravörös grillek fűtési eljárása egyenletes melegedést tesz lehetővé, melynek során a kerámia lap minden szeglete egyszerre éri el ugyanazt a hőmérsékletet. Ezáltal egyszerre több alapanyagot is készíthetünk egy időben a grillen, amik ráadásul a különösen magas sütési hőmérsékletnek hála igen gyorsan el is készülnek.
Az infravörös grillek általában rendkívül magas hőfokra, akár 500°C-ra is felmelegíthetőek, ezáltal különösen hatékonyak. (De vannak olyan grillek, amik bírják a 850°C-ot is.) Használatuk ugyanakkor nem veszélyes, hiszen ez a grilltípus nem nyílt lánggal dolgozik és nem is a kerámialap fölötti levegő felmelegítésével éri el a sütési hőmérsékletet.
Valójában az infravörös grillben végbemenő folyamatoknak köszönhetően a kerámialap közvetlenül az ételt melegíti, ami lecsökkenti a grill előmelegítésére szánt időt, és az ételek is kevésbé veszítenek nedvességtartalmukból a sütés folyamán. A húsok szaftosabbak maradnak, a zöldségek roppanósabbak, és az ízük is sokkal inkább hasonlít a faszenes grillen készült ételekéhez, mint mondjuk az elektromos grillek esetében.
Használata kifejezetten gazdaságos és a kezelése is egyszerű. A hőmérséklet könnyen és tetszőlegesen állítható az infravörös grilleken, és az egyenletes hőeloszlás miatt hibázni is nehezebb vele, mint egy hagyományos grillel. Ugyanakkor érdemes észben tartani, hogy működési elvének sajátossága miatt más sütési tulajdonságokkal rendelkezik.
Nagyobb vendégvárás előtt ezért nem árt próbavacsorát tartani.