Grillterasz: Himalája sótábla grillezéshez

A só az idők folyamán volt már az ételekből kihagyhatatlan legjobb barát, de halálos ellenség is. A boltok polcain sokáig egyeduralkodóként trónoló asztali (finomított) sót lassan felváltja az ezerarcú kínálat, ránk bízva a döntést, hogy milyen ízesítőt használjunk. A 84 ásványi anyagot és nyomelemeket tartalmazó, a szervezet számára könnyen feldolgozható Himalája só például tökéletes választás.


A só az idők folyamán volt már az ételekből kihagyhatatlan legjobb barát, de halálos ellenség is. A boltok polcain sokáig egyeduralkodóként trónoló asztali (finomított) sót lassan felváltja az ezerarcú kínálat, ránk bízva a döntést, hogy milyen ízesítőt használjunk. A 84 ásványi anyagot és nyomelemeket tartalmazó, a szervezet számára könnyen feldolgozható Himalája só például tökéletes választás.


Erre gondolhattak a Himalája rózsaszín sótábla megalkotói is, mikor előálltak multifunkcionális konyhai eszközükkel. A különböző méretben kapható, de minimum 5 centiméteres vastagsággal rendelkező sótégla már itthon is mérsékelt áron elérhető, és egyaránt használható tálalóként hideg vagy meleg ételekhez, vágódeszkaként, vagy grillezési segédeszközként.

 

Magas sótartalmának köszönhetően antibakteriális hatású, a rajta készített ételek eltarthatósági ideje növekszik, és még tisztítani is könnyű – csak le kell dörzsölni a felületét.

 

A főként tengeri ételek sütéséhez ideális sótábla használatának van néhány sarkalatos pontja. Hogy a rajta készült étel íze ne váljon ehetetlenül sóssá, és a tábla élettartama se csökkenjen a gondatlanság miatt, bizonyos szabályokat be kell tartani. A sótéglán készített ételek utánsózást nem igényelnek, valamint mivel a túl hosszú sütési idő növeli az étel sósságát, ezért ezt lehetőleg kerüljük. Használat előtt legyünk bizonyosak benne, hogy a tábla teljesen száraz, majd a grillre téve lassan, fokozatosan melegítsük a sütési hőmérsékletre. Ezáltal megakadályozhatjuk, hogy a hirtelen hőmérsékletváltás miatt idő előtt eltörjön a tömb.

 

A sütés végeredménye persze a technikai részletek mellett sokban függ a készített ételtől, annak zsírtartalmától és állagától is, valamint a zsiradék alkalmazása is kulcsfontosságú. A vajat (magas víztartalma miatt, mely felszívja a sót) inkább cseréljük olívaolajra, hogy teljes mértékben kiélvezhessük a sótábla nyújtotta fantasztikus ízeket. Anélkül, hogy az ételünk túl sóssá válna.


Címkék: