- írta: Peitli Csilla
Honnan tudod, hogy megsült a borda? 1. rész
- írta: Peitli Csilla
- 2015.07.09
Kipróbálnál egy jó borda receptet, de bizonytalan vagy? A legtöbb recept nem részletezi, hogy milyennek kell lennie a kész ételnek, a képek pedig a legritkább esetben egyeznek a valósággal. Ezért adunk pár tippet, hogy ne túlsült bordával fogadd a vendégeket.
Kipróbálnál egy jó borda receptet, de bizonytalan vagy? A legtöbb recept nem részletezi, hogy milyennek kell lennie a kész ételnek, a képek pedig a legritkább esetben egyeznek a valósággal. Ezért adunk pár tippet, hogy ne túlsült bordával fogadd a vendégeket.
Idő teszt
Talán a legnehezebb az idő alapján belőni, hogy mikor készült el a fogás. Mivel minden sütő másként működik, és az eredményt befolyásolja a tengerszint feletti magasság, valamint a hús mérete is, nem könnyű biztosra menni. Ezért csak megközelítő értéket tudunk adni: egy közel egy kilós bordához, tengerszint környéki magasságon, 120 fokos grillen három és négy óra közötti idő kell. Ekkor jöhet rá a szósz, aminek újabb fél óra kell, hogy rákaramellizálódjon a húsra.
Hajlítási teszt
Könnyű és gyors módszer, minden méretű húsnál működik, és nem igényel semmilyen különleges eszközt. Egy fogó kell csak hozzá, amivel meg kell fogni a hús egyik rövidebb végét, majd enyhén belengetni a bordát. Ha annyira meghajlik, hogy már látszódik a hajlás menti törésvonal, biztos lehetsz benne, hogy megsült az étel. Ha a törésvonal csak a felszínen jelenik meg, még sütheted egy kicsit. A módszer sajnos csak az egyben sült borda esetén működik.
Csavaró teszt
Hasonló a hajlítási teszthez, de itt a csonté a főszerep. A jó hír, hogy ez már szétvágott bordáknál is működik, a csont végét kell ugyanis megfogni (szilikonos kesztyűvel vagy fogóval, mert még forró) és enyhén megcsavarni. Ha a csavarás hatására a hús elkezd leválni a csontról, akkor késznek nyilváníthatod a fogást.
Használj bordasütőt a biztos eredményért!