- írta: Peitli Csilla
Így hámozd meg percek alatt a paradicsomot!
- írta: Peitli Csilla
- 2015.08.24
Hámozott paradicsomra szükség van a konyhában, de a pepecs művelet nem tartozik a többség kedvencei közé. Ha grillezett paradicsomlevest készítenél vagy saját pizzaszószra vágysz, nem ódázhatod el a feladatot. De csinálhatod egyszerűen.
Hámozott paradicsomra szükség van a konyhában, de a pepecs művelet nem tartozik a többség kedvencei közé. Ha grillezett paradicsomlevest készítenél vagy saját pizzaszószra vágysz, nem ódázhatod el a feladatot. De csinálhatod egyszerűen.
A nyersen fogyasztott paradicsomot persze héjastul esszük (kivéve, ha valakinek emésztőszervi gondjai vannak, mert akkor érdemes ezt is megpucolni), és a lecsó készítésekor sem vesződünk ezzel. A szószokba, levesekbe került paradicsom azonban már más eset. A héj a főzés után is kemény és észrevehető marad, ami elrontja az összképet. Meg kell szabadulni tőle.
A következő paradicsomhámozási technikának akkor élvezheted igazán az előnyét, ha nagyobb mennyiségben van szükséged a héj nélküli piros finomságra. Persze pár szem esetén is működik dolog, és nem is kell hozzá semmi más, csak pár edény és egy kis víz.
1. Forralj egy lábasban vizet.
2. Távolítsd el a szárát, és szükség esetén a csumáját is.
3. A paradicsom alján keresztben vágd át a héjat. A vágást felhúzhatod a paradicsom oldalán is, így könnyebb lesz majd pucolni.
4. A lobogó vízbe merítsd bele a paradicsomot, és amikor látod, hogy kezd ráncolódni a héja, vedd ki. Ez gyorsan megy, általában kevesebb, mint egy percet vesz igénybe ez a lépés.
5. Egy tál hideg, jeges vízbe merítsd bele a forró vízből kivett paradicsomot. Ennek a lépésnek nem csak az a célja, hogy pucolható hőmérsékletűre hűljön vissza az alapanyag, de megakadályozza azt is, hogy megfőjön a paradicsom.
6. Ezután már csak az maradt hátra, hogy kézzel vagy egy kés segítségével a paradicsomokról lehúzd a héjukat.
Ha többet szeretnél tudni a levesek grillezéséről, kattints ide!