- írta: Peitli Csilla
Kandírozott naranccsal megbolondított mandulás bejgli a grillről
- írta: Peitli Csilla
- 2017.12.04
A grillezés egyre inkább kilép a nyári skatulyából és egész éves kalanddá változik, de azért vannak még olyan helyzetek, amelyek meghódítása várat magára. Ilyen a karácsony, amikor hagyományosan a konyhában serptepertél a család, pedig a grillen is elkészíthető az elmaradhatatlan beigli, és így még a konyhát is tehermentesítheted egy kicsit.
A grillezés egyre inkább kilép a nyári skatulyából és egész éves kalanddá változik, de azért vannak még olyan helyzetek, amelyek meghódítása várat magára. Ilyen a karácsony, amikor hagyományosan a konyhában serptepertél a család, pedig a grillen is elkészíthető az elmaradhatatlan beigli, és így még a konyhát is tehermentesítheted egy kicsit.
Hozzávalók
30 dkg liszt
10 g élesztő
2,5 dl tej
3,5 dkg porcukor
12 dkg zsír
1 db tojássárga
50 g só
25 dkg darált mandula
15 dkg cukor
1 ek. barack lekvár
5 dkg kandírozott narancshéj
Elkészítés
Az élesztő beindításához 1 dl tejet egy kevés porcukorral melegíts össze, majd add hozzá az élesztőt, hogy elkezdhessen futni.
Amíg az élesztő dolgozik, mérd ki a tészta hozzávalóit és tedd őket egy edénybe. (Liszt, maradék porcukor, zsír, tojássárga, só.)
Amikor már látszik, hogy az élesztő felfutott, add hozzá a tészta alapanyagaihoz, és gyúrj belőle egy jól formázható tésztát.
A tészta összeállása után mehet a hűtőbe pihenni, a töltelék elkészítéséig.
A mandulát, a lekvárt és a narancshéjat tedd egy hőálló edénybe, közben egy másik edényben kezd el melegíteni a cukorral összekevert tejet. Amikor elolvadt a cukor, a tejből annyit adj a töltelékhez, hogy az kenhető, de nem folyós állagú legyen. Tedd félre kicsit hűlni.
A tésztát, legalább egy óra pihentetés után, vedd ki a hűtőből és nyújts két, körülbelül 20x25 cm-es téglalapot.
A tölteléket oszd ketté és töltsd be a két rudat, amit aztán szorosan tekerj fel.
Ha szeretnéd, hogy márványos legyen a bejgli teteje, itt az ideje, hogy egy tojásfehérjével lekend a tészták tetejét.
5 perc múlva (vagy amikor megszáradt a fehérje), ismételd meg a lekenést, de ezúttal a tojás sárgájával.
Szurkáld meg a tésztákat egy villával, hogy legyen hol távoznia felgyülemlő gőznek, és irány a grillsütő.
A 180°C-ra előmelegített gázgrillre sütőlapon tedd fel a bejglit. Indirekt tűzön, szigorúan zárt tető alatt 25 percig süsd a két rudat, majd tűpróbával ellenőrizd a sütés eredményét.
- Ha szeretné még az idei télen otthonában élvezni a grillezés utánozhatatlan élményét, látogasson el a SpaTrend ürömi üzletébe, ahol exkluzív ajánlatokkal várják az érdeklődőket: tekintse meg élőben a piacvezető kanadai Broil King grillsütők széles választékát, és találjon rá az ön számára legmegfelelőbb berendezésre!