- írta: Peitli Csilla
Készülj az őszi grillszezonra!
- írta: Peitli Csilla
- 2015.09.04
Bár a nyár a főszezon a grillezés területén, ősszel sem érdemes még elrakni a készülékeket. Az enyhülő idő, a mérsékelt napsütés kedvező feltételeket teremt a szabadtéri sütögetéshez. Az a kis eső, meg csak izgalmasabbá teszi a dolgokat.
Bár a nyár a főszezon a grillezés területén, ősszel sem érdemes még elrakni a készülékeket. Az enyhülő idő, a mérsékelt napsütés kedvező feltételeket teremt a szabadtéri sütögetéshez. Az a kis eső, meg csak izgalmasabbá teszi a dolgokat.
Az ősz tehát tökéletes grilles időszak, de a szeszélyesebb időjárás egy kicsivel több odafigyelést igényel ilyenkor. Ha az idő hűvösebbre fordul, kezd a nyáron megszokottnál korábban a grill felfűtését, mert nehezebben melegszik át a grilltest.
A felfűtés után kezdődhet a sütés, de ha a hőmérő tartósan alacsony fokot mutat, szükség lehet a grill belső hőmérsékletét emelned. Ennek szükségességéről úgy bizonyosodhatsz meg, hogy a felfűtés után 10, majd 20 perccel is megnézed a grillen belüli hőfokot. Ha a folyamatos fűtés ellenére is esik a hőfok, akkor csavard feljebb 20 %-kal a szabályozót.
Hasonlóan kell eljárnod nagyobb szélfúvások idején is, de ilyenkor még arra is külön ügyelned kell, hogy a fedő lehetőleg végig csukva legyen (a fedőn lévő szellőzőnyílásokat viszont nem kell bezárnod). Ez különösen a faszenes grillnél fontos, mert ott a láng viselkedését és az égést még erősebben befolyásolja a szél. Ha mégis többször fel kell nyitnod a fedőt, akkor számolj azzal, hogy a sütési idő hosszabb lesz.
Erős szél esetén a grill elhelyezésével is játszhatsz. Ha sikerül szélárnyékos részre vinni, akkor az elővigyázatosság feleslegesség válik. Ha még ezek ellenére is bizonytalan vagy, akkor használj húshőmérőt, és amit csak lehet, csomagolj be alufóliába. Úgy sokkal nehezebb leégetni az ételt és a grillt is.
Az őszi időjárás ellen védd a grilled ponyvával!