- írta: Peitli Csilla
Kifogott a grilldöntősökön Gianni pizzája? Mindenki elrontotta, itt az eredeti, titkos recept
Hiába mutatta meg videón a sztárséf, hogyan készül az igazi olasz grillpizza, a Séf a Rácson grillverseny döntőjében mégis többen ezen a recepten buktak el. Egyszerűnek tűnik, mégis nagyon sok múlik a részleteken, sőt… Most eláruljuk a titkokat. Mi is a pizza? Ránézésre egy nagyon egyszerű étel: egy korong alakú kenyérféle, rajta némi feltéttel. Pedig ennél azért jóval bonyolultabb: az évszázadokkal ezelőtt Nápolyból világhódító útjára indult legendás étel elkészítésekor valószínűleg a hagyományos recept követése, és a legjobb alapanyagok kiválasztása a legfontosabb. A hétvégi döntő egyik feladata a Gianni Annoni receptje alapján elő-, és elkészített pizza volt. A versenyzőknek otthon gyúrt és már kiadagolt, úgynevezett kis pizzatészta-gombócokkal kellett érkezniük a Séf a Rácson grillverseny döntőjére. No, nem azért, hogy könnyebb legyen a helyszínen a feladat, hanem mert az egyik titka a tökéletes pizzának éppen a tészta sok órás pihentetése. Ezalatt van ideje dolgozni az élesztőnek, kel meg a tészta tökéletesen, és éri el a nyújtható, nem gumiszerű állagot. Gianni, aki bevallottan a videórecept felvételekor készített először pizzát grillkészüléken (és nem kemencében) a tésztán kívül a feltétekkel és az ideális hőmérséklettel, sütési idővel kapcsolatban is jó néhány hasznos titkot árult el. Ennek ellenére a versenyzőknek sok részlettel meggyűlt a bajuk: volt itt elrontott kelesztés, rossz pihentető tárolás, kekszesre sütés, és ami szinte minden versenypizzáról hiányzott: a só! Persze azért került le a rácsokról néhány egészen jól eltalált, ropogós tészta is. A zsűri szigorúan értékelt, de azt azért meg kell jegyeznünk, a Séf a Rácson döntőjének közönsége a MAXCity Lakberendezési Áruház Broil King sátrában egy cseppet sem bánta az ítészek szerint elrontott pizzákat: mind elfogyott.Végezetül álljon itt néhány aranyszabály Giannitól a legjobb pizzához:- megfelelő alapanyagokat válassz (pl.: pizzaliszt)- hagyd pihenni a meggyúrt tésztát- ne felejtsd a sót- ananászt és kukoricát soha!Nézd meg a videóreceptet a többi hasznos tanácsért és részletes elkészítésért!
Hiába mutatta meg videón a sztárséf, hogyan készül az igazi olasz grillpizza, a Séf a Rácson grillverseny döntőjében mégis többen ezen a recepten buktak el. Egyszerűnek tűnik, mégis nagyon sok múlik a részleteken, sőt… Most eláruljuk a titkokat.
Mi is a pizza? Ránézésre egy nagyon egyszerű étel: egy korong alakú kenyérféle, rajta némi feltéttel. Pedig ennél azért jóval bonyolultabb: az évszázadokkal ezelőtt Nápolyból világhódító útjára indult legendás étel elkészítésekor valószínűleg a hagyományos recept követése, és a legjobb alapanyagok kiválasztása a legfontosabb.
A hétvégi döntő egyik feladata a Gianni Annoni receptje alapján elő-, és elkészített pizza volt. A versenyzőknek otthon gyúrt és már kiadagolt, úgynevezett kis pizzatészta-gombócokkal kellett érkezniük a Séf a Rácson grillverseny döntőjére. No, nem azért, hogy könnyebb legyen a helyszínen a feladat, hanem mert az egyik titka a tökéletes pizzának éppen a tészta sok órás pihentetése. Ezalatt van ideje dolgozni az élesztőnek, kel meg a tészta tökéletesen, és éri el a nyújtható, nem gumiszerű állagot.
Gianni, aki bevallottan a videórecept felvételekor készített először pizzát grillkészüléken (és nem kemencében) a tésztán kívül a feltétekkel és az ideális hőmérséklettel, sütési idővel kapcsolatban is jó néhány hasznos titkot árult el. Ennek ellenére a versenyzőknek sok részlettel meggyűlt a bajuk: volt itt elrontott kelesztés, rossz pihentető tárolás, kekszesre sütés, és ami szinte minden versenypizzáról hiányzott: a só! Persze azért került le a rácsokról néhány egészen jól eltalált, ropogós tészta is. A zsűri szigorúan értékelt, de azt azért meg kell jegyeznünk, a Séf a Rácson döntőjének közönsége a MAXCity Lakberendezési Áruház Broil King sátrában egy cseppet sem bánta az ítészek szerint elrontott pizzákat: mind elfogyott.
Végezetül álljon itt néhány aranyszabály Giannitól a legjobb pizzához:
- - megfelelő alapanyagokat válassz (pl.: pizzaliszt)
- - hagyd pihenni a meggyúrt tésztát
- - ne felejtsd a sót
- - ananászt és kukoricát soha!
- Nézd meg a videóreceptet a többi hasznos tanácsért és részletes elkészítésért!