- írta: Peitli Csilla
Különleges körettel készülj az ünnepekre
- írta: Peitli Csilla
- 2015.12.08
Lehet, hogy a karácsony inkább a hagyományok ünnepe, de egy-két újítással ünnepélyesebbé és változatosabbá tehetőek a megszokott fogások. Ezúttal egy olyan alapanyagra hívnánk fel a figyelmed, amit nálunk még kevéssé ismernek, pedig megérdemli a rivaldafényt az ünnepi asztalon.
Lehet, hogy a karácsony inkább a hagyományok ünnepe, de egy-két újítással ünnepélyesebbé és változatosabbá tehetőek a megszokott fogások. Ezúttal egy olyan alapanyagra hívnánk fel a figyelmed, amit nálunk még kevéssé ismernek, pedig megérdemli a rivaldafényt az ünnepi asztalon.
Black Friday a grillrajongóknak is! Ha szeretnéd beszerezni a téli sütéshez szükséges eszközeidet, vagy már tavaszra készülve vásárolnál, most itt a kihagyhatatlan lehetőség, hogy óriási kedvezményekkel tegyél szert professzionális grillcuccokra.
A sütőben, serpenyőben és grillen is maradéktalanul elkészíthető fogás főszereplője az okra. Ez az a kicsi, vékony és hosszúkás zöldségféle, amely leginkább egy paprika és egy cukkini szerelemgyerekére hasonlítana, ha közös utódlást terveznének a kiskertben. Az ismeretlen ízekkel való ismerkedést, érdemes az okra grillezett változatával kezdeni, mert az enyhén roppanós, füstös ízvilág piszkosul jól áll neki.
A sütés megkezdése előtt az okrát blansírozni kell, ezért mikor elkezded melegíteni a grill a közepesnél kicsivel magasabb hőfokra, tegyél fel egy fazék sós vizet is a tűzre. Amikor a víz felforrt, tedd bele az okrát (450 g) és főzd egy percig. Ezután rögtön vedd ki – nehogy túlpuhuljon – és hideg vízzel öblítsd át, hogy megállítsd a további fövését. A lecsöpögtetett okra mehet is a fűszerezőbe. Egy nagyobb edénybe önts olajat (4 evőkanál) és forgasd bele a zöldséget. Ezután jöhet rá a fűszerkeverék, amellyel alaposan, de óvatosan rázd össze az egészet. Használj előre összeállított fűszerkeverékek (még jobb, ha füstölt fűszereket is használsz), amiben legyen só, bors, de jól tűri az erősebb fűszereket is, ezért a chili és a cayenne bors is ajánlott. Mivel indiai és a cajun konyha is előszeretettel alkalmazza, ilyen fűszerkeverékeket is bevethetsz.
A fűszerezés után már csak a sütés jön, ami a zöldség kis méretéből adódóan gyorsan megvan. A sütőlapra borított zöldségeket oldalanként 3-3 perc alatt süsd aranybarnára (egy kis feketeség még belefér), és azonnal tálald. Önmagában csemegeként is kiváló, de köretként is megállja a helyét.