- írta: Bácsalmási Katalin
Mennyit számít a sütőedény anyaga?
- írta: Peitli Csilla
- 2015.11.06
A grillkiegészítők többféle alapanyaggal érkeznek. A rozsdamentes acél lapok, az öntöttvas rácsok és az üvegtálak is gyakran kerülnek a sütés középpontjában. Ezért úgy döntöttünk utána nézünk, hogy az sütőedények anyaga mennyire befolyásolja a végeredményt.
A grillkiegészítők többféle alapanyaggal érkeznek. A rozsdamentes acél lapok, az öntöttvas rácsok és az üvegtálak is gyakran kerülnek a sütés középpontjában. Ezért úgy döntöttünk utána nézünk, hogy az sütőedények anyaga mennyire befolyásolja a végeredményt.
Üveg
Jellemzően lassabban melegszik fel, mint fém kiegészítők, de egyenletesebb sütést tesz lehetővé. Az üvegedényeket akkor érdemes tehát bevetni, hogy egy nagyobb, akár az egész edényt kitöltő ételt készítesz. Gondolunk itt a piteszerű süteményekre vagy egyben sült húsokra. A leragadás megelőzésére mindig használj valamilyen zsiradékot vagy zsírpapírt.
A jól karbantartott öntöttvasnál kell a legkevésbé tartani a leragadástól. Gyorsan felmelegszik és gyönyörű grilljeleket hagy a húson, ha a felület kiképzése erre alkalmas. Mivel gyorsan átadja a hőt, kéregképzésre is ideális. A mosással és a mosószerek használatával viszont óvatosan kell bánni. Egyiket sem viseli jól nagy mennyiségben.
Szilikon
Könnyű, tapadásmentes és a szinte minden külső behatásra érzéketlen. A legtöbb süteményhez remek választás, de az étel nehezebben barnul meg benne és ropogós tésztaréteg kialakulására is sokat kell várni. Fogása nem stabil, ezért túlságosan nehéz ételek sütéséhez nem ajánlható.
Kedvezmények ajánlatainkért, kattints ide!
Kerámia
A tapadásmentes felületek közül igen népszerű választás a kerámia, amely sokáig megőrzi a hőt, így hosszas sütésekre is alkalmas. Hozzáadott zsiradékot nem igényel a sütés, ami az egészségükre érzékenyek számára jelenthet plusz pontot. Ezeket az edények vagy felületek ugyanakkor elég nehezek és nagyon kényesek a sérülésekre. Drótkefével vagy fém késsel, spatulával ne is közelíts hozzájuk.
Alumínium
Az alumínium edények tészták sütésekor, különösen vak sütéskor ideálisak. Az edény színe általában nem fontos a végeredmény szempontjából, de a fémeknél mégis jó tudni, hogy a sötétebb színű anyagok több meleget vesznek fel, mint világosabb társaik. Világos mázas edénynél pár percet számíts rá a sütésnél. A megfelelő zsírozás itt is fontos, különben az étel végzetesen leragadhat.