- írta: Peitli Csilla
Mexikói csoda a grillen: Csirkés tortilla avokádóval
- írta: Mező Dóra
- 2017.05.05
Az 1862-es pueblai csata évfordulójának ünnepe világszerte ismert: a május 5-én tartott Cinco de Mayo feleleveníti a mexikói kultúra és gasztronómia sokszínűségét. Miért is ne készíthetnénk mi is egy igazán tüzes fogást a grillen?
Az 1862-es pueblai csata évfordulójának ünnepe világszerte ismert: a május 5-én tartott Cinco de Mayo feleleveníti a mexikói kultúra és gasztronómia sokszínűségét. Miért is ne készíthetnénk mi is egy igazán tüzes fogást a grillen?
Az avokádós krémhez vágjuk apróra a hagymát, fokhagymát, paprikát, snidlinget, chilit. Kis olajon fonnyasszuk meg a hagymát, fokhagymát. Egy tálban keverjük el a tejfölt a sajtkrémmel, majd adjuk hozzá az avokádók húsát. Ezután jöhet a paprika, a snidling és a langyosra hűlt hagyma, illetve 1-2 lime leve és héja. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd pihenni hagyjuk. Némi olajjal és fűszerezéssel készítsük el a salátát a választott zöldségekből. A csirkemell mindkét oldalát megsózva, helyezzük a filét a grillrácsra. Mielőtt arany barnára sülne, kenjük meg egy kis vajjal, szórjuk meg fokhagymával, és helyezzünk rá pár szelet citromot. A salátával együtt a húst a torillába töltjük - a lapokat szintén érdemes pár másodperc alatt megpirítani tálalás előtt.
Hozzávalók 4 főre:
25 dkg csirkemell-filé
20 dkg sajt (gouda, edami vagy jófajta trappista)
3 ek vaj
4 gerezd fokhagyma
1 citrom
Só
½ fej jégsaláta
2 paradicsom
1 kígyóuborka
1 közepes lilahagyma
1 dl olívaolaj
3 ek fehérborecet
Az avokádós sajtkrémhez:
2 érett avokádó
2 gerezd fokhagyma
1 chili
1 kápia paprika
1 közepes fej hagyma
Fél csokor snidling
2 lime
2 natúr tömlős sajt
1 kis pohár tejföl
6 ek olívaolaj
Só, frissen őrölt bors
Tortilla lapok