- írta: Peitli Csilla
Miért ne tálald túl korán a grillezett ételt?
- írta: Peitli Csilla
- 2018.02.12
Azon túl, hogy a tűz forró étel könnyen elronthatja a kóstolás élményét, más érvek is szólnak a grillezett húsok azonnali tálalása ellen. A tésztafélék és sajtok, zöldségek esetében nem szükséges plusz várakozási időt beiktatni, de a húsoknál nem érdemes lespórolni azt a pár percet. Miért?
Azon túl, hogy a tűz forró étel könnyen elronthatja a kóstolás élményét, más érvek is szólnak a grillezett húsok azonnali tálalása ellen. A tésztafélék és sajtok, zöldségek esetében nem szükséges plusz várakozási időt beiktatni, de a húsoknál nem érdemes lespórolni azt a pár percet. Miért?
A húsok a grillről levéve sem "készültek el" teljesen. Azzal, hogy nem éri őket közvetlenül a hőforrás a belül zajló folyamatok még nem állnak le. A sütés közben a hús különböző részei eltérő hőfokra melegednek fel, amelyek egyenetlenséget okoznak például a szaftosságban. Ettől nem lesz egyforma mindenhol az íz és állag a húson belül. Ennek elkerülése érdekében kell pihentetni a húst, szervírozás előtt.
Egyenes felületen, becsomagolva tárolt húsoknál a sütés után kaotikus állapotok szépen lassan kiegyenlítődnek, a szaft sűrűbbé válik és az ízek is a helyükre kerülnek. A hús méretétől függően érdemes a pihentetési idő változtatni, de ha a végén úgy találod, hogy túlságosan is kihűlt az étel, 30 másodpercre visszateheted a legnagyobb hőüfokra, hogy újra átmelegedjen, de ne boruljon fel a jól beállított belső egyensúly.
Tudjon meg többet professzionális kanadai grillekről, ismerje meg az amerikai Hot Springmasszázsmedencék, vagy épp az esztétikus kerti bútorok által kínált lehetőségeket: látogasson el a több mint 3000 m2-es ürömi bemutatóterembe, ahol szakemberektől kaphat választ kérdéseire!
Kövesse grillezéssel kapcsolatos tanácsainkat, ötleteinket és legfrissebb termékeinket a broilkingbbq_hu Instagram oldalán is!