Milyen húst válassz steaknek?

A jó steak a jó alapanyagnál kezdődik. De hogy néz ki egy steak-sütésre alkalmas hús? Ennek járunk most utána!


A jó steak a jó alapanyagnál kezdődik. De hogy néz ki egy steak-sütésre alkalmas hús? Ennek járunk most utána!

Előkészület

A steaknek való hús kiválasztása már a vásárlás előtt elkezdődik. Először gondold végig, hogy milyen ételt szeretnél az asztalra tenni, majd azt, hogy hány személyt tervezel ellátni. A mennyiség és a méret kérdéséről legalább egy hozzávetőleges fogalmad legyen, mielőtt ellátogatsz a henteshez. Ugyan megfelelő húst nemcsak a hentesnél lehet kapni, de mindenképpen érdemes olyan helyről beszerezni az alapanyagot, ahol az eladók értenek a húsokhoz és tanácsokkal is el tudnak látni.

Hús típus

A steak leggyakrabban marhából készül (bár van halsteak is), sem a marha, sem a hús típusa nem mindegy. A marhák közül a húsmarhák jöhetnek csak szóba, de itt is széles választék áll rendelkezésre. Kiváló választás a fekete angus, a herefordshire, a piedmontese vagy a különleges zsírszerkezetű wagyu. Hogy a marha melyik részét használod fel az azért is nehéz kérdés, mert függhet a társaság nagyságától és a marha bontásától is. Az eltérő országokban másként bontják a marhát, ezért vagy más-más néven található meg ugyanaz a rész vagy csak más húsrészekkel együtt kapható egyáltalán. Nálunk a vesepecsenye a legismertebb steak hús, de a lapos hátszín vége, a fartő is zamatos steaket ad.

Hús szerkezet

Utolsó, de nem elhanyagolható szempont, hogyan is néz ki az adott hússzelet, amit megveszel. A színe legyen sötét (de ne barnás, hanem inkább élénk) vörös, és a hús belsejében is látszódjanak a vékony zsírerek. (Ezek teszik majd porhanyóssá a húst.) Tapintása legyen puha, de nem ragadós, míg az illata nem lehet erős, csak tiszta húsillatú.

Készítsd el a tökéletes steaket a Broil King Baron 340-es gázgrillje segítségével, ami igazi nagyágyú a kisebb grillek között!

Címkék: