- írta: Bácsalmási Katalin
Milyen italt válasszunk a grillek mellé?
Azt már szinte mindenki tudja, hogy a fehér húsokhoz, mint a csirkéhez, a pulykához és a halakhoz fehérborokat, míg a vörös húsokhoz vörösborokat társítunk. De vajon változik mindez a grill ételek esetében?
Azt már szinte mindenki tudja, hogy a fehér húsokhoz, mint a csirkéhez, a pulykához és a halakhoz fehérborokat, míg a vörös húsokhoz vörösborokat társítunk. De vajon változik mindez a grill ételek esetében?
Főképp Nagy-Britanniában alapvetően sört isznak a BBQ fogások mellé, azonban számos nagyon kellemes ízharmóniával rendelkező bort választhatunk a grill ételekhez. Legtöbbször fehérborokat, de akik ragaszkodnak a vörösborhoz, azoknak megfelelő választás lehet a Cabernet Sauvignon, a Cabernet Franc, a Merlot és a Pinot Noir.
Ha könnyebb grill ételeket készítünk, mint a zöldségek, a halak vagy a csirkefogások, javasoljuk a Sauvignon Blanc-t, a Furmintot, de jó döntés lehet egy habzóbor vagy akár a rizling, a tramini és a chardonnay is. Sokan sör pártiak, nekik ebben az esetben búzasört vagy sötét búzasört ajánlunk. Ezek a sörök ugyanis nem nyomják el az étel karakterét, azonban nagyon kellemesen támogatják és kiemelik az ízét.
Pizzával, szendvicsekkel, levesekkel (igen, levest is lehet készíteni a grillen) az Amber Ale típusú sörök csodálatos párosítást alkotnak. Ha borozni szeretnénk, akkor ebben az esetben egy megfelelően behűtött rozét válasszunk. (Ha fröccsre szomjazunk, akkor a hígítás miatt fontos, hogy testesebb bor mellett döntsünk.)
Karakteresebb ételekhez, mint a steak, a bordák, a sertés szűzpecsenye vagy a bárány, legjobb, ha Lager típusú sört fogyasztunk, vagy vörösbort, mint például egy Barrique Merlot, egy Cabernet Franc, vagy egy Shiraz.