- írta: Peitli Csilla
Mit tehetsz a hirtelen fellángolások ellen?
- írta: Peitli Csilla
- 2015.06.26
A grillezés során előfordulnak hirtelen fellángolások, amelyek ijesztőek lehetnek, de ami még rosszabb, megégethetik a készülő ételt, keserű ízt hagyva maguk után. A kisebb fellángolások lehetnek természetesek, de ha a jelenség rendszeressé válik, valami problémára kell gyanakodni.
A grillezés során előfordulnak hirtelen fellángolások, amelyek ijesztőek lehetnek, de ami még rosszabb, megégethetik a készülő ételt, keserű ízt hagyva maguk után. A kisebb fellángolások lehetnek természetesek, de ha a jelenség rendszeressé válik, valami problémára kell gyanakodni.
A fellángolások természetes okai közé tartozik az ételből lecsöpögő zsír, ami felszítja a tüzet.De okozhatja a nagy szél is, ami a tető hirtelen felnyitása során feléleszti a lángot. Míg az előbbi ellen egy tálcával, áthelyezéssel vagy gyakori forgatással lehet védekezni, ez utóbbi ellen csak a tető óvatos felemelése segít.
Ha azonban egyik ok sem áll fent, és a fellángolások mégis rendszeresek, akkor általában a grillben felgyülemlett zsíros szennyeződéseket kell okolni a jelenségért. Ez ellen egy alapos tisztítás segíthet a leghatékonyabban, amihez a következőket kell tenni.
Használj Flav-R-Wave kiegészítőt!
1. Ha van Flav-R-Wave a grilledben, vedd ki a helyéről és melegítsd fel külön. Egy erős sörtéjű grillkefével tisztítsd meg minden szennyeződéstől még melegen, majd lehűlés után tedd vissza helyére.
2. Ha nincs ilyen rész a grillen, akkor a felmelegített rácsot tisztítsd meg.
3. Használat előtt minden edényt, rácsot és sütőlapot ellenőrizz, hogy nincs-e az aljukon zsíros lerakódás, ami sütés közben leoldódhat további fellángolásokat okozva.
4. Ha ezek együtt sem oldják meg a problémát, akkor már csak a teljes takarítás marad, ami során a grillház egészét ki kell mosnod, a szennyeződéseket lekaparnod és a lehullott darabokat kiporszívóznod.