Mítoszok a tökéletes bordáról

A híresen finom húsok elkészítését több legenda övezi, mint a Loch Ness-i szörnyet. A szájról szájra terjedő jó tanácsoknak se szeri, se száma, de a valóságtartalmuk ettől függetlenül sem garantált. Szóval mi teszi az igazán jó bordát?


A híresen finom húsok elkészítését több legenda övezi, mint a Loch Ness-i szörnyet. A szájról szájra terjedő jó tanácsoknak se szeri, se száma, de a valóságtartalmuk ettől függetlenül sem garantált. Szóval mi teszi az igazán jó bordát?

A bordák tálalásához és sütéséhez használj bordasütőt!

Előfőzés

Sokan esküsznek rá, de a legtöbb szakavatott grillezőnek kihagy a szívverése, ha csak meghallja a bordák előfőzésének említését. A főzés a hús puhítására szolgálna elméletben, de gyakorlatilag csak az étel íze lesz enyhébb tőle, a hús állaga pedig pépes. Egyik sem az, amit szeretnél a tányérodra.

Húshőmérő

A pontos belső hőmérséklet megállapítása nagyon fontos a végeredmény szempontjából, de csak az igazán profik képesek ezt szemre, tapintásra eldönteni, te inkább maradj a hőmérőnél. Ne a csont mellett mérd a hőfokot, és akkor nem jelenthet gondot az a pár lyuk sem, amit mérés közben a húsba szúrsz. Nem ott távozik majd a finom lé java.

Puhaság

Minden húsnak megvan a maga tökéletes állapota, így hiába várod ugyanazt az ízélményt egy steaktől, mint egy bordától, nem fogod megkapni. Ugyanez igaz a puhaságra is. A jól elkészített borda puha, de nem válik el a csonttól, nem omlik szét, hanem van még mit rágni rajta.

Vér

A bordából (és más húsokból is) kifolyt levet gyakran vérnek gondolják, holott erről szó sincs. Nem kell félni tőle, jelenléte nagyon is kívánatos. Az a szaft ugyanis a sütés során karamellizálódó fehérjedús húsnedv, ami nemcsak finom, de további alapanyagául is szolgálhat, mondjuk a mártásoknak, szószoknak.

Címkék: