- írta: Peitli Csilla
Napi grillreceptünk: Bryndzás-Serrano sonkás grillezett sertésszűz rolád padlizsánkrémmel
- írta: Peitli Csilla
- 2017.03.12
Ízekben gazdag töltött sertésszűz, amivel a vendégeket egy kettőre le lehet venni a lábukról.
Ízekben gazdag töltött sertésszűz, amivel a vendégeket egy kettőre le lehet venni a lábukról.
Grillplaza.hu - Broil King grillek és grillkiegészítők áruháza
Hozzávalók:
1 db sertés szűz
4 szelet serrano sonka
5 dkg bryndza
5-6 szelet kolozsvári szalonna
kis csokor 1 metélő hagyma
2 db padlizsán
3 dl olaj
2 teáskanál olíva olaj
2 teáskanál só
1 csipetnyi bors
2 db tojás
2 fej hagyma
2 evőkanál bunica székely mustár
A sikeres szűz kiválasztását követően a húsunkat egy vágódeszkára helyezve felszedem egy éles késsel, vagy kiterítem, ahogy jobban tetszi. Gyengéden megborsozom, és 10 percre félreteszem. Ezen tíz percben van időm a tölteléket elkészíteni, de mielőtt belekezdenék, a padlizsánokat felteszem a rácsra és intenzíven sütni kezdem, itt a cél az, hogy jó szenes legyen, hiszen ez egy igazi székely különlegesség és ők így készítik!!
Tehát a padlizsánunk sül, így belekezdhetünk a töltelékbe, amihez a feldarabolt kolozsvári szalonnát kipirítjuk és félrehúzzuk, hogy egy kicsit hűljön... És már mehet is bele a jó kis szlovák bryndza! Elkeverem, s majdan hozzáadom a darabolt snidlinget.
Jöhet a pihizett szüzünk, amit megkenünk a krémünkkel, teszünk rá 2-3 szelet serrano sonkát és feszesen felcsavarjuk. Ha ez kész, alufóliába csavarva feltesszük a rácsra 4-5 percre, hogy egy picit puhuljon. Vigyázzunk, hogy ne süljön túl, mert akkor száraz lesz. Tehát a idő leteltével kicsomagolom, és intenzív tűzön körbeforgatom, avagy kérgesítem. Ha szép kérges, utána 2 tányér között pihentetem 10-15 percig.
Ezen idő alatt a megsült padlizsánunkat: megtisztítjuk egy fa patula segítségével, és feldaraboljuk apróra. Fontos megjegyezni, hogy a padlizsánt csakis fakéssel lehet darabolni, mert egyébként bebarnul, vagyis oxidálódik - ezzel veszít az élvezeti értékéből és még csúnya is lesz!!
Nos előkészítünk egy műanyag, vagy fa tálat, amelyben 2 db tojássárgáját, 2 evőkanál székely bunica mustárt elkeverünk, jöhet az olaj csepegtetve és kikeverjük majonéznek. Ha kellően kemény az állaga, jöhet a finomra vágott vöröshagyma, só, bors, és nem utolsó sorban a feldarabolt - kihűlt padlizsánunk. Összekeverjük és kész is.
Nincs más hátra , minthogy feltálaljuk az elkészített ételeinket. Itt ismét szabad a gazda: a fantázia szab csak határt, én a képeken látható módon szervíroztam ezt a finom és egyben különleges ételt.
- Ha kedvet kaptál a sütéshez és te is szívesen részt vennél egy több fordulós, tehcnikai és ízbeli tudásra fókuszáló grillversenyen, kezdd azzal, hogy az elsők között kerülsz be a SÉF A RÁCSON idei évadának versenyzői közé.