- írta: Peitli Csilla
Napi grillreceptünk: Citrus saláta grillételek mellé
- írta: Peitli Csilla
- 2015.11.20
A boltokat tél elején ellepő citrusáradat kiváló köretalapanyag a hideg időben való grillezéshez. A citrusokból összeállított salátát fogyaszthatod idegen és melegen, mindkét változat percek alatt elkészül. Ideális gyors vacsorákhoz.
A boltokat tél elején ellepő citrusáradat kiváló köretalapanyag a hideg időben való grillezéshez. A citrusokból összeállított salátát fogyaszthatod idegen és melegen, mindkét változat percek alatt elkészül. Ideális gyors vacsorákhoz.
Grillplaza.hu - Broil King grillek és grillkiegészítők áruháza
Ha nem szeretnél órákig a kertben sütögetni, akkor olyan ételt válassz a téli grillezéshez, amely biztosan megsül pár perc alatt is. A citrus salátának még a meleg változata is hamar elkészül, és kifejezetten jól illik olyan főételek mellé, amelyek sütése is rövid időt vesz igénybe. Szinte bármilyen hal steakkel együtt jó párost alkot, de vajhallal és lazaccal biztosan nem nyúlhatsz mellé. A halon kívül csirke és pulyaszeletek mellé is ajánlott köret akár magában vagy krumplival kiegészítve.
A citrus saláta másik nagy előnye a variálhatósága. A citrusfélék közül választhatsz narancsot, vérnarancsot, grapefruitot, mandarint, pomelót vagy az egzotikus kumkvatot. Ezek bármilyen kombinációban izgalmas, enyhén savas, frissítő ízhatást garantálnak, és a grillezés is jól áll nekik. A kumkvatot ráadásul megpucolni sem kell, ennek a héja is ehető. A salátához adj valamilyen zöldsalátát a színesebb hatás kedvéért (galambsaláta, spenót, rukkola), öntetnek balzsamecetet ajánlunk.
A citrusok megpucolására kell egyedül nagyobb gondot fordítanod, mert a többségénél a gyümölcsök belső, fehér héja túlságosan keserű. Akár grillezed, akár nyersen szeretnéd a salátába tenni a narancsokat, mandarint és grapefruitot késsel kell szeletre vágni. A kumkvatot elég megmosni, a pomeló hatalmas gerezdjeit pedig kézzel is könnyen kiszedheted a fehér burokból. A többi gyümölcsnél előbb vágd le a két csúcsot, majd a lapos felükkel ültesd vágódeszkára őket. A héjat körbe csíkokban vágd le egy lefelé tartó kanyarmozdulattal úgy, hogy a a fehér részt is eltávolítod. Ha ez megvan, akkor az éles késsel a fehér rész mentén minden gerezdet vágj ki a rekeszéből, így szépen egyben maradnak a gerezdek, de a keserű íz nélkül élvezheted őket.