Napi grillreceptünk: Marha borda béarnaise mártással

A nagyobb húsok egyben történő grillezésekor olyan ízek és aromák szabadulnak fel a húsokból, ametől minden húsimádónak bepárásodik a szeme. Az alábbi recept is erre a zamatosságra épít, améyet zöldfűszerekkel és béarnaise mártással egészít ki.


A nagyobb húsok egyben történő grillezésekor olyan ízek és aromák szabadulnak fel a húsokból, ametől minden húsimádónak bepárásodik a szeme. Az alábbi recept is erre a zamatosságra épít, améyet zöldfűszerekkel és béarnaise mártással egészít ki.

Grillplaza.hu - Broil King grillek és grillkiegészítők áruháza

Hozzávalók:

3,5 kg marha borda

2 gerezd fokhagyma

6 ek mustár

1 ek olívaolaj

2 ek friss kakukkfű aprítva

1 ek frissen őrölt fekete bors

2 ek tárkony ecet

2 ek ecet

1 ek víz

2 db kis shallott hagyma

1 kk szárított tárkony

csipet őrölt bors, cayenne bors és só

3 tojás sárgája

150 g vaj

Egy kisebb edénybe keverd össze a hús pácához szükséges olívaolajat, az aprított fokhagymát, a mustárt, a kakukkfüvet és a frissen őrölt fekete borsot.

A húsról itasd le a felesleges nedvességet egy papírtörlővel, majd az előbb elkészített páccal kend le a felszínét. Ezután hagyd pihenni a húst szobahőmérséklenten, fél órát.

Közben készítsd elő a grill. Melegítsd elő közepes hőmérsékletre és vegyél elő egy lapos tesit, amely a rács alá kerüljön. A tepsit félig töltsd fel forró vízzel.

Közvetlenül a sütés előtt vedd egy kicsit lejjebb a hőfokot, és már teheted is fel a húst a rácsra. Zárt tető alatt süsd körülbelül 2 órát a medium rare állagig. Mivel a sütés ideje a hús méretőtől és a sütő hőfokától is függ, az utolsű fél órában húshőmérővel ellenőrizd a megfelelő belső hőmérséklet elérését.

Sütés közben figyelj a vízzel teli tálcára is, ha nagyon lefogyna belőle a víz, tölts utána forró vízzel. De csakis kesztyűben, hogy elkerüld a felcsapódó gőz forróságát.

Amikor a hús elérte a megfelelő zaftosságot, vedd le a grillről, és alufóliában pihentesd 20 percig a felvágás előtt.

Amíg pihen a hús, el is készítheted a mártást. Ehhez egy kisebb szószos edénybe keverd össze az eceteket a vízzel. Ehhez add hozzá a felvégott hagymát, a tárkonyt és a borsot, majd forrald az elegyet, amíg nagyjából 1 evőkanálnyi lé nem marad vissza.

Ekkor vedd lejebb a hőfokot, majd az ecetes fűszeres lébe egyesével kavard bele a tojássárgát, végül pedig a vajat. Keverd addig, amíg egynemű, selymes és sűrű mártást kapsz. Végül ízesítsd a fűszerekkel.

Címkék: