- írta: Peitli Csilla
Napi grillreceptünk: Marha borda béarnaise mártással
- írta: Peitli Csilla
- 2017.05.15
A nagyobb húsok egyben történő grillezésekor olyan ízek és aromák szabadulnak fel a húsokból, ametől minden húsimádónak bepárásodik a szeme. Az alábbi recept is erre a zamatosságra épít, améyet zöldfűszerekkel és béarnaise mártással egészít ki.
A nagyobb húsok egyben történő grillezésekor olyan ízek és aromák szabadulnak fel a húsokból, ametől minden húsimádónak bepárásodik a szeme. Az alábbi recept is erre a zamatosságra épít, améyet zöldfűszerekkel és béarnaise mártással egészít ki.
Grillplaza.hu - Broil King grillek és grillkiegészítők áruháza
Hozzávalók:
3,5 kg marha borda
2 gerezd fokhagyma
6 ek mustár
1 ek olívaolaj
2 ek friss kakukkfű aprítva
1 ek frissen őrölt fekete bors
2 ek tárkony ecet
2 ek ecet
1 ek víz
2 db kis shallott hagyma
1 kk szárított tárkony
csipet őrölt bors, cayenne bors és só
3 tojás sárgája
150 g vaj
Egy kisebb edénybe keverd össze a hús pácához szükséges olívaolajat, az aprított fokhagymát, a mustárt, a kakukkfüvet és a frissen őrölt fekete borsot.
A húsról itasd le a felesleges nedvességet egy papírtörlővel, majd az előbb elkészített páccal kend le a felszínét. Ezután hagyd pihenni a húst szobahőmérséklenten, fél órát.
Közben készítsd elő a grill. Melegítsd elő közepes hőmérsékletre és vegyél elő egy lapos tesit, amely a rács alá kerüljön. A tepsit félig töltsd fel forró vízzel.
Közvetlenül a sütés előtt vedd egy kicsit lejjebb a hőfokot, és már teheted is fel a húst a rácsra. Zárt tető alatt süsd körülbelül 2 órát a medium rare állagig. Mivel a sütés ideje a hús méretőtől és a sütő hőfokától is függ, az utolsű fél órában húshőmérővel ellenőrizd a megfelelő belső hőmérséklet elérését.
Sütés közben figyelj a vízzel teli tálcára is, ha nagyon lefogyna belőle a víz, tölts utána forró vízzel. De csakis kesztyűben, hogy elkerüld a felcsapódó gőz forróságát.
Amikor a hús elérte a megfelelő zaftosságot, vedd le a grillről, és alufóliában pihentesd 20 percig a felvágás előtt.
Amíg pihen a hús, el is készítheted a mártást. Ehhez egy kisebb szószos edénybe keverd össze az eceteket a vízzel. Ehhez add hozzá a felvégott hagymát, a tárkonyt és a borsot, majd forrald az elegyet, amíg nagyjából 1 evőkanálnyi lé nem marad vissza.
Ekkor vedd lejebb a hőfokot, majd az ecetes fűszeres lébe egyesével kavard bele a tojássárgát, végül pedig a vajat. Keverd addig, amíg egynemű, selymes és sűrű mártást kapsz. Végül ízesítsd a fűszerekkel.