- írta: Peitli Csilla
Napi grillreceptünk: Suvidált egészben grillezett vörös áfonyás BBQ oldalas steakburgonyával
- írta: Peitli Csilla
- 2017.03.13
Új kihívásokat keresel a konyhában? A rakott, rántott, töltött húsok önmagukban már nem jelentenek kihívást? Akkor tégy próbált a suvidálással. Az eredmény és az új kihívás is garantált.
Új kihívásokat keresel a konyhában? A rakott, rántott, töltött húsok önmagukban már nem jelentenek kihívást? Akkor tégy próbált a suvidálással. Az eredmény és az új kihívás is garantált.
Grillplaza.hu - Broil King grillek és grillkiegészítők áruháza
Hozzávalók:
2 kg oldalas
1 doboz vörös babkonzerv
1 csomag vörös áfonya
4 evőkanál bbq szósz ( jack daniels )
1 nagy fej édesburgonya
4 teás kanál bbq fűszerkeverék
5 evőkanál olíva olaj
1 nagy fej fokhagyma
4-5 csipet tassi só
1 dl édes vörösbor
3 csipet bors
A húst egészben hagytam, gyorsan befűszereztem és már vákumoltam is, hogy tehessem 25 órácskára a vízfürdőbe, amelyet 40C fokra állítottam be. Az idő leteltével kiemeltem a vízfürdőből és azonnal jeges vízben pihentettem kb. 2-3 percig. Amikor már "sokkot kapott" az oldalasunk, mehet lazulni úgy kb 20 percre a hűtőbe.
Ekkor van annyi időnk, hogy előkészítsük a köretet, a mártást és nem utolsó sorban a sütőt. A sütő legyen 100-120 fokos, és irány krumplit pucolni.
Ha készen vagyunk, akkor felkockázzuk és megfőzzük enyhén sós vízben. A puhulást követően leszűrjük, egy tálba helyezzük a leszűrt babkonzervünkkel együtt összeturmixoljuk őket, már csak a grillezett fokhagyma hiányzik belőle. Amit a következő képpen készítünk el: az egész fej fokhagymát megskalpoljuk, a vágási felületre teszünk tassi sót és olíva olajat, vastagon becsomagoljuk alufóliába és már mehet is a rácsra. Úgy kb. 8-10 perc alatt meg is sült, ezt követően belenyomjuk a belsejét a mártásunkba, amit habverővel kikeverünk .
Eljött az idő a husi sütésére, amelyet az előmelegített sütőbe beteszek egy fóliázott tepsibe, mellé mehet a vörös áfonya, néhány csepp bor és olíva olaj. Úgy másfél óra elteltével kiemelem a tepsiből, bekenem BBQ szósszal, rácsavarom a sütőt és megkapatom a külsejét, ha elkészült utána 15 percet pihentetem letakarva az elzárt kiszellőztetett sütőben - ügyelve arra, hogy kb 40-50 fok maradjon benne.
Amíg az oldalas érlelődik, a megmosott feldarabolt burgonyánkat kisütjük bő olajban és jól megsózzuk.
- Ha kedvet kaptál a sütéshez és te is szívesen részt vennél egy több fordulós, tehcnikai és ízbeli tudásra fókuszáló grillversenyen, kezdd azzal, hogy az elsők között kerülsz be a SÉF A RÁCSON idei évadának versenyzői közé.