- írta: Peitli Csilla
Rakj a tűzre! Grillezz ügyesen!
Sokszor bosszúságot okoz, hogy nem tudjuk megfelelően összerakni a tüzet, mert vagy túl lassan vagy túl gyorsan ég le. Mutatunk egy módszert, amivel sikerrel járhatsz!
Sokszor bosszúságot okoz, hogy nem tudjuk megfelelően összerakni a tüzet, mert vagy túl lassan vagy túl gyorsan ég le. Mutatunk egy módszert, amivel sikerrel járhatsz!
A „Minion módszer” nem más, mint a faszén összekészítése oly módon, hogy hosszabb ideig, állandó hőfokon és folyamatosan égjen. Ha így járunk el, akkor a legtöbb esetben a főzés során már nem kell több faszenet adni a parázshoz. Ellenben viszonylag hamar elkezdhetünk rajta sütni. Ha jól pakoltuk fel a szenet, akkor lassú tűzön (100-135°C-on) 6-18 óra időtartamig is kitart a tüzünk.
Ez az eljárás tökéletes az alacsony és lassú hőfokon történő sütéshez, az olyan húsok elkészítéséhez, mint a marhaszegy vagy a ’húzott hús’. (A húzott hús (pulled pork) az egyik legnépszerűbb és legfinomabb BBQ fogás. A hús lehet csirke, marha vagy sertés, a lényeg, hogy lassan, alacsony hőfokon készül olyan puhává, hogy villával könnyűszerrel szét lehessen húzni. Ezeket az apró hús darabokat általában valamilyen BBQ szósszal keverik össze, és úgy tálalják.)
Így hozd létre a Minion módszerrel a tökéletes lassú tüzedet:
1) töltsd fel színültig a faszéntartót jó minőségű gyújtatlan faszénbrikettel.
2) tegyél öklömnyi nagyságú fadarabokat a faszén aljára vagy akár a tetejére is.
3) töltsd meg a begyújtó kéményét (kürtőjét) félig szénnel, és gyújtsd meg.
4) amikor az égő faszén fehéredni kezd a hamutól, borítsd rá a még gyújtatlan faszénre.
5) Íme kész is vagy! Ez a Minion Módszer.
Nincs még grilleződ? Ismerd meg a faszenes grillezőinket!
A grillezésben persze az a jó, hogy mindenkinek megvan a saját módszere. A Minion módszerben az a jó, hogy a faszén tetejére helyezett fadarabkák különleges ízt adnak a húsnak. Hogy milyen típusú fát használunk a füstöléshez, érdemes kikísérletezni és megtapasztalni a különbségeket, a változatos ízeket.