- írta: Peitli Csilla
Strand klasszikus kicsit másként: itt a grillezett lángos
- írta: Peitli Csilla
- 2016.07.29
A lángos nálunk igazi strand étel, amelyet előszeretettel fogyasztunk két csobbanás között a Balaton partján. A ma reneszánszát élő tésztaételből létezik már töltött, édes és hamburgeres változat (igen, ez utóbbi egy amerikai fúzió eredménye), sőt ezúttal már a grillen is sülhet az egészségesebb típusa.
A lángos nálunk igazi strand étel, amelyet előszeretettel fogyasztunk két csobbanás között a Balaton partján. A ma reneszánszát élő tésztaételből létezik már töltött, édes és hamburgeres változat (igen, ez utóbbi egy amerikai fúzió eredménye), sőt ezúttal már a grillen is sülhet az egészségesebb típusa.
Grillplaza.hu - Broil King grillek és grillkiegészítők áruháza
A lángos, annak ellenére, hogy kelt tészta, egyáltalán nem egy bonyolult étel. Aki készített már bármilyen élesztős tésztafélét, az ezzel is képes lesz megbirkózni. A neten keringő számtalan változat között választhatsz egyszerű kenyértésztát (ebből finom ropogós lángos készül majd) vagy dönthetsz a krumplis változat mellett, ami puhább és laktatóbb végeredményt ígér. Az alaptésztát nem kell túlbonyolítani, elég ha liszt, élesztő, víz (pici cukor – de ez akár el is hagyható) és utoljára egy kevés olaj kerül bele. A krumplis változatnál a liszt egy részét kell főtt, összetört krumplival, esetleg maradék krumplipürével helyettesíteni.
Az összegyúrt rugalmas, lágy tésztát duplájára kell keleszteni, majd egy utolsó átgyúrás után, hogy a légbuborékok távozzanak, jöhet a szaggatás. A grillen készült lángost sütheted magában, de töltheted is, mindkettő nagyon finom, de a megszokottnál szárazabb a textúrája. Mikor kiszaggattad (kinyújtottad) a lángos formákat, tedd fel őket egy kiolajozott tepsire. A tészta tetejét kend le vékonyan olajjal, majd magas hőmérsékleten, akár nyitott tetőnél, süsd készre 5-7 perc alatt.
A töltött lángoshoz tedd fel az alsó lapot a tepsire, töltsd meg, majd a tölteléket fedd le egy másik tésztával. Jól nyomkodd össze a széleket, és egyszeri megfordítással ezt is süsd készre kb. 10 perc alatt. A tető leolajozása itt se maradjon el, attól lesz ropogós a külseje.
Alaprecept:
50 kg liszt
3 - 3,5 dl víz
2,5 dkg élesztő
2 ek. olaj