- írta: Peitli Csilla
Új utak a grillezésben: falap
- írta: Peitli Csilla
- 2016.11.02
A halak és egyéb tengeri herkenytűk grillezéséhez ajánlott cédrus lap nemcsak megkönnyíti a törékeny és puha húsú alapanyagok mozgatását, de egy kellemes plusz aromával is ellátja az ételt. A lapokon készült hal nehezebben ég meg és nem kell attól tartani, hogy ráragad a rácsokra sülés közben. Akkor miért nem használják gyakrabban az emberek?
A válasz nagyon könnyű: azért mert sokszor a nagy előkészületben a falap beáztatása elmarad. A deszkák vizes előkészítése nélkül a fa megéghet, a túl sok füst miatt a hal íze eltűnik és a könnyű, gondtalan grillezés percek alatt rémálommá válik.
A legegyszerűbb, ha nem felejtjük el időben beáztatni a deszkákat, de mivel épp ezt a problémát akarjuk kiküszöbölni, lássuk mit lehet még tenni.
Írja be már a recept legelejére, hogy ehhez bizony áztatni kell. Így jó esetben az előkészületek legelején elkezdődhet az áztatás.
Ha ez az idő nem elég (hiszen egy vastagabb deszkának 1-2 órás áztatás kell) vagy nem receptből szokott sütni, akkor áztassa be a falapot bármikor, amikor eszébe jut. Amikor elérte a megfelelő állapotot a deszka, vegye ki a vízből, és egy zacskóba tekerve fagyassza le. Így legközelebb már csak arra kell emlékezni, hogy a mélyhűtő mélyén pihen egy-két lap, amit előkaphat, és pár perc vízben felengedés után, már teheti is rá a halat.
A fagyott víz lassan felenged majd a grillen és biztosítja azt a gőzt, ami a hal párolásához kell, valamint azt a védelmet, ami a deszkát óvja a megégéstől.
A grillplaza.hu most különböző szezonális akciókkal várja azokat, akik számára az ősz beköszöntével sem ér véget a BBQ szezon. Az induló csomagok mellett akár használt grillsütőjét is beszámíttathatja – további részletek a weboldalon!