Izzadja ki a nátháját szaunával

A téli időszakban a náthát és a különféle légúti megbetegedéseket szinte lehetetlen kikerülni. Ha ön sem szeretne a szabadságát és az ünnepeket a megfázással hadakozva tölteni, gyorsítsa meg gyógyulását szaunával.


Az elmúlt 30 évben több tanulmány is foglalkozott a szauna immunrendszerre és különféle betegségekre gyakorolt hatásával. Az eltérő körülmények között végzett kísérletek egybecsengően állítják, hogy a szauna pozitív hatással van a megelőzésre és gyorsabb gyógyulásra egyaránt. Bár a szauna nem csodaszer, mégis hatásos lehet a náthával küzdők számára. Miért?

A szauna legnagyobb erénye, hogy a fokozott meleg hatására megélénkülő véráramlás edzésben tartja a szívet, az érrendszert és az immunrendszert is. Aki heti rendszerességgel keresi fel a finn szaunát, annak szervezeti immunitása erősebbé válik és bőre is ellenállóbb lesz a hideg-meleg extrém változásokra, amely télen különösen jól jön.

Ha már valaki elkapta a náthát vagy valamely vírusos megbetegedés érte utol, akkor is gyorsíthatja a gyógyulást a forró helyiség, de csak akkor, ha a betegség nem jár lázzal. Lázas betegeknek ugyanis a szauna ellenjavallt, hiszen az ottani meleg már túlontúl megviselné a szervezetet.

A gyógyuláshoz a szervezetnek sok folyadékra, egészséges izzadásra és pihenésre van szüksége, amelyekben segíthet a szauna. A forró helyiség ugyanis javítja az alvás minőségét, izzaszt és a fokozódó véráramlás miatt a fehérvérsejtek is gyorsabban eljutnak oda, ahol szükség van rájuk. A pozitív hatás érdekében azonban nagyon fontos, hogy a szauna utáni zuhanyt követően sokat igyon és pihenjen. Ezután már ne végezzen megerőltető tevékenységet, a legjobb, ha közvetlenül lefekvés előttre időzíti a szaunázást.