Jógázz sóbarlangban! Utánajártunk, miért jó…

  • írta:
  • 2014.10.16

Miért ne lehetne egyesíteni a sóbarlangok jótékony hatását és a jógaórák harmonizáló légzés és mozgás sorait? Persze, hogy lehet! Ez a sóbarlang jóga.


Miért ne lehetne egyesíteni a sóbarlangok jótékony hatását és a jógaórák harmonizáló légzés és mozgás sorait? Persze, hogy lehet! Ez a sóbarlang jóga.

Gondoltál már arra, mennyire jó lenne igazán tiszta levegőn jógázni? Akár egy olyan helyen, amelynek klímája jótékony hatással lehet a légzésre? Miért ne mehetnénk egy sóbarlangba?

Persze, hogy jógázhatunk, de kicsit másként, mint megszoktuk. Többnyire a sóbarlangokban hűvösebb hőmérséklet a jellemző, így tanácsos alaposabban felöltözni, hogy komfortérzetünk tökéletes legyen a másfélórás jógaóra folyamán. A sóbarlangban inkább lassabb mozgásokat végzünk, jellemzően a légzésre kerül a hangsúly, de az izmok, az ízületek alapos átmozgatása sem marad el.

De mit kapunk a sóbarlangoktól?

 Különleges levegőjének gyógyító hatásai köztudottak, így a légzőszervi megbetegedésekre – allergiákra, asztmára - gyakorolt pozitív hatása is ismertek. A rendkívül tiszta, allergénektől mentes levegőben a só lebegő állapotban van jelen, megtisztítva a levegőt a káros baktériumoktól, allergénektől, így a jóga és a belélegzett levegő egyszerre fejthetik ki terápiás hatásukat. A jóga különleges légzésmódszere már önmagában sokat javít a légzőszervi megbetegedés esetében, de emellett oldja a stresszt, csökkenti a magas vérnyomást, és elősegíti a jó emésztést.

Mi is történik, ha e kettőt összepárosítjuk?

Egészen kivételes hatást érünk el: a sóbarlangban végzett testmozgás következtében nő a légzés intenzitása, fokozódik a vérkeringés, így a szervezet több oxigént juttat a sejtekhez. Beindul a szervezet méregtelenítése, és a klimatikus levegőnek köszönhetően nem csak légzésünk, de tartásunk, mentális állapotunk is pozitív változásokon megy keresztül. 

Címkék: