Frissen plasztikáztattam. Mehetek szaunázni? 7 tévhit a szaunáról...

  • írta:
  • 2014.12.15

Ugye veled is előfordult már, hogy bizonyos helyzetekben elbizonytalanodtál, lehet-e szaunázni, vagy sem? Igyekszünk választ adni a kételyt okozó kérdésekre, hogy önfeledten élvezhessük a forró szauna perceket.


Ugye veled is előfordult már, hogy bizonyos helyzetekben elbizonytalanodtál, lehet-e szaunázni, vagy sem? Igyekszünk választ adni a kételyt okozó kérdésekre, hogy önfeledten élvezhessük a forró szauna perceket.

Hirdetés: Arcápolás plasztikázás előtt és után!

1. Magas vérnyomással tilos?

Ha középmagas (140-170), illetve gyógyszeresen kezelt magas vérnyomásod, akkor megengedett a szaunázás, ugyanis a rendszeres szauna használat bizonyítottan képes azt normalizálni.

2. Kisbabát várok, most mit tegyek?

A terhesség első 3 hónapjában nem javasolt a szaunázás, mert ebben az időszakban történik a legtöbb változás az anya szervezetében, illetve ilyenkor a legnagyobb a degeneratív elváltozások kialakulásának lehetősége. Azonban az első trimeszter után lehet szaunázni, csak érdemes csökkenteni a hőfokot, és a bent tartózkodás idejét.

3. Frissen plasztikáztattam. Mehetek szaunázni?

Mint minden műtét után, ebben az esetben is várjuk meg a gyógyulási szakaszt, hiszen a friss seb sokkal érzékenyebb, és könnyebben fertőződik el. A varrat húzódása, a szaunában tapasztalható magas hőmérséklet nem biztos, hogy azt a kellemes relaxáló hatást váltja ki, mint amit amúgy megszoktunk.

4. Ha sokat szaunázom, akkor fogyni is fogok?

Szaunázás során elsősorban vizet és ásványi anyagokat veszítünk, illetve komoly méregtelenítés kezdődik meg, amely izzadás, verejtékezés formájában lesz látható. A méreganyagok ezen kívül a véráramba jutva vizelet és széklet formájában távoznak szervezetünkből, ám ettől nem leszünk jelentősen könnyebbek, és zsírtartalékaink sem „párolognak el”.

5. Asztmásoknak nem ajánlott a szaunázás?

De, sőt! Javulhat az állapotuk, ugyanis a szauna száraz melegében, a meleg levegő hatására ellazul a hörgők izomzata. Ez éppen a hörgők görcskészsége ellen hat, amely végül is az asztmatikus rohamok kiváltója. Azoknak az asztmabetegeknek, akiknek már tüdőtágulatuk is van, és hajlamosak a felső légúti fertőzésekre, a rendszeres szaunázás kifejezetten javasolt, mivel immunrendszerük erősödik, és képesek jobban védekezni a fertőzésekkel szemben.

6. A gyerekemet nem hozhatom?

Finnországban 0-99 éves korig mindenki szaunázik, ám körültekintően kezdjünk hozzá a kisgyermekek szaunázásához, és vegyük figyelembe, hogy a gyerekek bőre dupla sebességgel telítődik vérrel, mint a felnőtteké. Ez azt jelenti, hogy testük áthevülése gyorsabban lezajlik. Ennek ismeretében, szülői felügyelet mellett 3-8 perc között, az alsó szauna padon fekve szaunázzanak.

7. A szauna kiszárítja a bőrt?

Nem, épphogy visszatáplálja a bőr savköpenyét. A bőr hőmérsékletének növekedésével az elszarusodott felhám felpuhul, majd leválik, és a bőr megszabadul mindennemű szennyeződésétől. Így ha szaunázás közben semmit sem teszünk bőrünkre, akkor is puhábbá, feszesebbé válik. Éppen ezért szaunázást követően ne használjunk tusfürdőt vagy szappant, mert azok száríthatják a bőrt. Elegendő egy alapos zuhanyzás.

Címkék: