- írta: Peitli Csilla
10 gusztustalan dolog, ami legálisan van az élelmiszerekben
- írta: Faragó Zoltán
- 2014.11.07
Azzal szinte mindenki tisztában van, hogy élelmiszereink manapság rengeteg olyan összetevőt tartalmaznak, amelyekről, ha tudnánk, hogy felhasználják őket, tartózkodnánk a vásárlásuktól. A különböző adalékok, állományjavítók és tartósítószerek mellett azonban néha valóban egészen undorító dolgok kerülhetnek az élelmiszerekbe, ráadásul teljesen legálisan az amerikai élelmiszertörvény szerint. Ezek közül válogattunk ki tízet.
Azzal szinte mindenki tisztában van, hogy élelmiszereink manapság rengeteg olyan összetevőt tartalmaznak, amelyekről, ha tudnánk, hogy felhasználják őket, tartózkodnánk a vásárlásuktól. A különböző adalékok, állományjavítók és tartósítószerek mellett azonban néha valóban egészen undorító dolgok kerülhetnek az élelmiszerekbe, ráadásul teljesen legálisan az amerikai élelmiszertörvény szerint. Ezek közül válogattunk ki tízet.
Rágcsálószőr a fahéjban
Bármennyire is gusztustalannak hangzik, az amerikai élelmiszertörvény legálisan megengedi, hogy 50 gramm fahéj maximum tizenegy, rágcsálótól származó szőrt vagy szőrdarabot tartalmazzon.
Rovarfej a fügelekvárban
A fügelekvár nagyon finom csemege, ám tudni kell róla, hogy 100 grammja akár 13 darab rovarfejet is tartalmazhat. Ezt természetesen nem úgy kell elképzelni, hogy ha a kanalunkra veszünk egy kis lekvárt, akkor egy sáska feje néz majd velünk szembe, hanem a gyártás során marad az alapanyagban, majd "elvegyül" benne.
Paraziták a tengeri halakban
Akármennyire finomak is, számos tengeri halban legálisan maradhatnak különböző paraziták, ráadásul mindezt tetézve egy úgynevezett "gennyzsákba" tokozódva.
Penész a konzerv zöldségekben
Szintén az amerikai élelmiszertörvényben szerepel, hogy a konzerv zöldségekben maximum 10%-nyi penész jelenléte megengedett, egy folt azonban 1 centiméternél nagyobb átmérőjű nem lehet. Megnyugtató.
Rovarmaradványok a tésztában
A jelek szerint a tésztagyártás sem mentes az undorító dolgoktól, ugyanis egy csomag tésztában rovarmaradványok is találhatók. Ezek persze nem szemmel látható részek, bele vannak "dolgozva" a termékbe.
Kukacok és penész a konzerv és fagyasztott gyümölcsökben
Nem kevésbé megnyugtató, hogy a fagyasztott és konzerv gyümölcsökben három százalékig megengedett a penész és különböző kukacmaradványok jelenléte.
Homok a mazsolában
Ez az "adalék" talán nem annyira meglepő, hiszen a mazsola alapjaként szolgáló szőlő homokos talajon is teremhet, a jelek szerint azonban az alapos mosás és tisztítás sem elég, 100 gramm csemegében maximum 40 mg lehet a homok megengedett mennyisége.
Lárvák a spenótban
Bármennyire is visszataszítóan hangzik, az előkészített, fagyasztott spenótban rovarlárvát is találhatunk, akár egészben is, ezek méretét 3 mm-ben maximálták az amerikaiak... Igaz, 10 kilogrammnyi termékben maximum két-három betolakodó jelenléte megengedett.
Rágcsálóürülék a búzában
Azáltal, hogy a búza egy kilogrammja maximum 9 miligrammnyi rágcsálóürüléket is tartalmazhat, mindez minden olyan termékbe belekerül, amelyhez felhasználják a gabonát.
Emlős ürülék a gyömbérben
Szintén nem túl szívet melengető tudni, hogy fél kilogramm gyömbérben emlőstől származó ürüléket is találni, igaz, maximum csak 3 mg mennyiségben.