Máshogy féltékenyek a nők és férfiak

  • írta:
  • 2015.01.23

A féltékenységre máshogy reagálnak a nők és férfiak az alapján, hogy a megcsalásban szerepet játszanak-e az érzelmek, vagy „csak” a szex miatt lépett-e félre a partner.


A féltékenységre máshogy reagálnak a nők és férfiak az alapján, hogy a megcsalásban szerepet játszanak-e az érzelmek, vagy „csak” a szex miatt lépett-e félre a partner.

A kutatást az Amerikai Chapman Egyetem társadalomkutatója David Frederick vezette. Több száz diákot faggattak ki egy kérdéssor segítségével arról, hogy mit is gondolnak a hűtlenségről, mennyire félnek attól, hogy elveszítik a párjukat, szakítanak-e a csalfa féllel, meg lehet-e bocsátani a hűtlenséget. A legfontosabb kérdés azonban az volt, hogy attól tartanak-e jobban, hogy a partnerük szerelembe esik, vagy attól, hogy lefekszik mással.

A végeredmény a két nemet illetően teljesen ellentétes lett. A férfiak nagyon nehezen viselik, ha megtudják, hogy partnerük mással is szexelt, míg a plátói szerelem felett hajlandók könnyebben szemet hunyni.

Ezzel szemben a nők sokkal veszélyesebbnek tartják, ha partnerük szerelembe esik mással, és a szexuális együttlétet találják megbocsáthatóbb bűnnek.

David Frederick kutató ezt genetikai, evolúciós okokra vezeti vissza. Attól függetlenül, hogy az ember tervez-e családot alapítani vagy sem, a párválasztásnál tudat alatt olyan partnert keres, akivel gyereket vállalhatunk. A férfi esetében mindig fennáll az a veszély, hogy a tudta nélkül nem a saját gyerekét neveli fel, míg a nők mindig biztosak lehetnek abban, hogy ők a biológiai anyák. Épp ezért tartanak jobban a férfiak attól, hogy a partnerük mással is lefekszik. A nőknek ugyanakkor a gyerekneveléshez biztos érzelmi háttérre van szükségük, a partner támogatására és szerelmére. Ezért érzik veszélyesebbnek, ha a megcsalás érzelmekkel is párosul.

Címkék: