Normális hazudni egy párkapcsolatban?

  • írta:
  • 2015.02.13

Egy kapcsolat alapja az őszinteség, legalábbis azt hisszük a párunkról, hogy sosem hazudik nekünk. Ezt az alaptételt vizsgálta meg Lonergan kutatóintézet.


Egy kapcsolat alapja az őszinteség, legalábbis azt hisszük a párunkról, hogy sosem hazudik nekünk. Ezt az alaptételt vizsgálta meg Lonergan kutatóintézet.

A felmérésben résztvevő 130 pár interjúja alapján készült statisztika azt mutatja, hogy sokkal többször hazudunk, mint azt feltételezzük. A résztvevők 80%-a rendszeresen hazudik a partnerének, átlagosan pedig heti 1,6 füllentést sütünk el egymásnak. A férfiak egy kicsit aktívabbak, ha az igazság kikerüléséről van szó. A pasik 82%-a ismerte el a rendszeres hazudozást, míg a nők 78%-a szokott ferdíteni az igazságon.

Bella DePaulo pszichológus szerint a kis füllentésekkel egyáltalán nincs semmi gond, azokat fel is lehet fogni áldozatoknak, vagy annak, hogy boldoggá akarjuk tenni a párunkat. „Hangulattól és a kapcsolat mélységétől is függ, de meg lehet érteni, ha a férfi akkor is jóízűen falatozik a nő főztjéből, ha az nem sikerült épp tökéletesen. Mivel nem akarja megsérteni a párját, sőt értékelni szeretné a fáradozásait, ezért azt hazudja, hogy finom az étel. Vagy a nő azt mondja kedvesének, hogy kedveli párja nagyszájú barátját is, aki rendszeresen illetlenül viselkedik – ez is kegyes hazugság, a nő elviseli a kellemetlen barátot szerelme boldogságáért. A gondok a nagy hazugságokkal vannak, vagy azokkal, melyeket hosszú ideig fenntartunk.”

A pszichológusnő véleménye az, hogy ha komoly dolgokban hazudunk, ha hibát vétünk, ha bármilyen elítélendőt cselekszünk, akkor azért hazudunk, mert a szeretteinknek nem akarunk csalódást okozni.

Amikor komoly esetben hazudunk, érdemes feltenni a kérdést: magunkat, vagy a szerettünket próbáljuk megóvni? Ha mi akarunk hazugság mögé bújni, előbb utóbb úgyis lebukunk – a pszichológusnő szerint – és utólag ez sokkal több kárt okoz, mintha bevallottuk volna az igazat.”

Címkék: