Robothadsereget épít a Google?

Robotjárművek, humanoidok és saját chipek. Vadregényes újévet jósol a Google: jönnek a saját fejlesztésű, két lábon járó szuperkütyük.A Google újabb céggel bővítette repertoárját. A BBC információi szerint ezúttal a Boston Dynamics-re csapott le, ami régóta foglalkozik robotikával, bár eddig elsősorban a katonaság számára fejlesztett különböző dolgokat, például Cheetah-t, a világ leggyorsabban szaladó robotját.A Google már jó ideje kísérletezik sofőr nélküli autók, robottaxik fejlesztésével és most úgy tűnik, még komolyabban koncentrálnának ezekre a projektekre. Annyit már lehet tudni, hogy az Android egykori vezető fejlesztője, Andy Rubin felel majd a robotos kutatásokért.Az, hogy a járműveken kívül milyen technológiák fejlesztésébe vágna még bele a Google, egyelőre rejtély. A robotika területén elsősorban négylábú állatairól elhíresült Boston Dynamics számos emberszabású robotot is kifejlesztett, így hamarosan akár egy Google robottal (egy valódi androidos droiddal?) is előrukkolhatnak. Annál is inkább, mert a most vásárolt cég a Computerworld értesülései alpján már a nyolcadik robotikával foglalkozó vállalat, ami a cég birtokába került. Hogy mire kell nekik ennyi robotos cég, jó kérdés, de valami nagy durranást szimatolunk a levegőben.A keresőóriás egyébként a Bloomberg-en olvasható pletykák alapján chipgyártásba is belefogna. A hírek arról szólnak, hogy saját szervereibe készítene saját chipeket annak érdekében, hogy hatékonyabbá váljon a munka hardverei és szoftverei között. Arról, hogy idővel robotjaikba is saját chipek kerülnének-e, egyelőre nem szól a fáma.Ha már robotoknál tartunk, meg kell említenünk a NASA legújabb fejlesztését, amit már most a Boston Dynamics által a DARPA számára kifejlesztett Atlas nevű elképesztően erős humanoid robot legnagyobb ellenfeleként emlegetnek. A NASA szuperrobotja az R5 Valkyrie névre hallgat és egy kicsit olyan, mint Iron Man és egy birodalmi rohamosztagos katona keveréke.Az R5 Valkyrie egyébként teljesen humanoid robot lett, 1,8 méter magas, 124 kilogramm és képes megküzdeni a terepakadályokkal. Fejleszői azt állítják, hogy hétköznapi eszközöket is remekül használ, és jól tájékozódik, amiben lézeres radar, szonár és kamerák segítik.A NASA szuperrobotja és az Atlas másik 10 pályázóval együtt a DARPA által rendezett versenyen száll ringbe, így 2014. első felében már valószínűleg megtudjuk, melyik a mostanáig elkészített legmenőbb robot.eredeti cikk: VIDGETFotó: DARPA - The Robotics Challenge


Robotjárművek, humanoidok és saját chipek. Vadregényes újévet jósol a Google: jönnek a saját fejlesztésű, két lábon járó szuperkütyük.

A Google újabb céggel bővítette repertoárját. A BBC információi szerint ezúttal a Boston Dynamics-re csapott le, ami régóta foglalkozik robotikával, bár eddig elsősorban a katonaság számára fejlesztett különböző dolgokat, például Cheetah-t, a világ leggyorsabban szaladó robotját.

A Google már jó ideje kísérletezik sofőr nélküli autók, robottaxik fejlesztésével és most úgy tűnik, még komolyabban koncentrálnának ezekre a projektekre. Annyit már lehet tudni, hogy az Android egykori vezető fejlesztője, Andy Rubin felel majd a robotos kutatásokért.

Az, hogy a járműveken kívül milyen technológiák fejlesztésébe vágna még bele a Google, egyelőre rejtély. A robotika területén elsősorban négylábú állatairól elhíresült Boston Dynamics számos emberszabású robotot is kifejlesztett, így hamarosan akár egy Google robottal (egy valódi androidos droiddal?) is előrukkolhatnak. Annál is inkább, mert a most vásárolt cég a Computerworld értesülései alpján már a nyolcadik robotikával foglalkozó vállalat, ami a cég birtokába került. Hogy mire kell nekik ennyi robotos cég, jó kérdés, de valami nagy durranást szimatolunk a levegőben.

A keresőóriás egyébként a Bloomberg-en olvasható pletykák alapján chipgyártásba is belefogna. A hírek arról szólnak, hogy saját szervereibe készítene saját chipeket annak érdekében, hogy hatékonyabbá váljon a munka hardverei és szoftverei között. Arról, hogy idővel robotjaikba is saját chipek kerülnének-e, egyelőre nem szól a fáma.

Ha már robotoknál tartunk, meg kell említenünk a NASA legújabb fejlesztését, amit már most a Boston Dynamics által a DARPA számára kifejlesztett Atlas nevű elképesztően erős humanoid robot legnagyobb ellenfeleként emlegetnek. A NASA szuperrobotja az R5 Valkyrie névre hallgat és egy kicsit olyan, mint Iron Man és egy birodalmi rohamosztagos katona keveréke.

Az R5 Valkyrie egyébként teljesen humanoid robot lett, 1,8 méter magas, 124 kilogramm és képes megküzdeni a terepakadályokkal. Fejleszői azt állítják, hogy hétköznapi eszközöket is remekül használ, és jól tájékozódik, amiben lézeres radar, szonár és kamerák segítik.

A NASA szuperrobotja és az Atlas másik 10 pályázóval együtt a DARPA által rendezett versenyen száll ringbe, így 2014. első felében már valószínűleg megtudjuk, melyik a mostanáig elkészített legmenőbb robot.

eredeti cikk: VIDGET

Fotó: DARPA - The Robotics Challenge

Címkék: