Fa ez, vagy csak annak látszik? I. rész

A laminált padlók gyártása olyan elképesztő fejlődésen ment keresztül, hogy aki   nem járatos a lakberendezésben, általában nincs tisztában azzal, hogy fát lát vagy csak a fényképét. Igen, ez  különbözteti meg leginkább a padlót a valódi fa parkettától.

Miben különböznek még? Nézzük meg!

 


A laminált padló látszó felülete nem fa, csak annak valósághű digitális fényképe, ezért felújítani, csiszolni sem lehet, mert eltűnik a kopó- és dekor réteg. Ha jó minőségű padlót vettünk és jól készítették elő a feületet, akkor akár 30 évig is kitart, csak némi odafigyeléssel kell ápolni, takarítani. Mivel nem ragasztjuk sem az aljzahoz, sem a lapokat egymáshoz, sérülés esetén - ha erre az esetre felkészülve eleve többet vettünk, visszaszedhetjük és kicserélhetjük a károsodott lapokat. Sose takarékoskodjunk azzal, hogy csak a szükséges mennyiséget vesszük meg, két-három csomaggal több bármikor jól jöhet. 

A faparketta ezzel szemben többször is felcsiszolható, hosszú életű, ahogy azt a régi kastélyokban is látjuk. Ám az ilyen vastag - legalább 19-22 mm-es  parketták padlófűtés fölé nem rakhatók, mert 

  1. nem eresztik át a meleget,
  2. vetemednek.

A további különbségekről a cikk II. részében osztunk meg további titkokat!