Alakítsd át a telefonod virtuális valóság szemüveggé

  • írta:
  • 2014.11.22

Csak egy kis kartondoboz és két ügyesen elhelyezett lencse kell ahhoz, hogy okostelefonodból virtuális valóság szemüveget készíthess pár ezer forintból.


Csak egy kis kartondoboz és két ügyesen elhelyezett lencse kell ahhoz, hogy okostelefonodból virtuális valóság szemüveget készíthess pár ezer forintból.

A virtuális valóság (virtual realty - VR) szemüvegek lényege, hogy a bennük található két kis monitor némileg eltérő képeket sugároz külön a bal és külön a jobb szemedre. Az agyad a beérkezett információt háromdimenziós képpé alakítja. Ezzel a technikával a lakásod közepén állva is bejárhatod például a Buckingham-palotát, a fotelben ülve úgy érezheted, mintha egy igazi versenyautót vezetnél. És persze videojátékokat is úgy játszhatsz egy VR szemüveggel, mintha te lennél a játék főszereplője, akárcsak a Tron című filmben:

Házilag, praktikusan

A VR szemüvegek nagyon drágák, ezért kezdtek el mérnökök azon dolgozni, hogyan lehetne elérhetővé tenni ezt a technológiát mindenki számára. A megoldást az okostelefonok jelentik, és a google már elő is rukkolt egy megoldással. A mobilodat bele kell helyezni egy kis kartondobozba, majd a dobozt a szemed elé kell tenni. Belül két lencsét helyeztek el, melyeknek az a szerepe, hogy a telefonod képernyőjének csak egy részét lásd az egyik, illetve másik szemeddel.

A telefon kijelzőjét egy program két részre osztja, mely onnantól kezdve két külön monitorként működik. A leírás alapján egyszerű összerakni ezt a szerkezetet, a szükséges programok pedig letölthetők Androidra és iPhone-ra is. A nagy cégek után kisebb vállalkozások is elkezdték fejleszteni a saját, olcsó VR szemüveg szettjüket. A DODOcase például már mozgásérzékelőt is felszerelt a doboz elejére, mely felismeri a kezedet, így a virtuális valóságon belül is tudod használni az ujjaidat. Illetve nyílt forráskódú programokat is fejlesztenek, melyekkel te is felvehetsz 3D-s környezetet.

Például, ha egy szép helyen nyaralsz, felveheted a tengerpartot, majd hazaérve úgy mutathatod meg barátaidnak, merre jártál, hogy ők is úgy fogják érezni, mintha a homokos parton állnának a napsütésben.

Címkék: