5 elképesztő tény, amelynek köszönhetjük a forró fürdő élményét

  • írta:
  • 2015.06.28

Még mielőtt teljesen belesimulnánk a habokba, és elvesznénk a hidromasszázs és a forró víz bűvöletében, felfedünk néhány olyan tényt, amelyek nélkül nem lennének ma ilyen jellegű élményeink.


Még mielőtt teljesen belesimulnánk a habokba, és elvesznénk a hidromasszázs és a forró víz bűvöletében, felfedünk néhány olyan tényt, amelyek nélkül nem lennének ma ilyen jellegű élményeink.

A Jakuzzi testvérek és az első repülőgép jetek – Az Egyesült Államokba emigrált olasz testvéreknek, a Jakuzzi családnak köszönhetjük, hogy ma léteznek masszázsmedencék. A Berkeley-ben letelepedett 7 testvér a repülőgép-gyártásban szerzett magának nevet, és a propellerek és a szivattyúk fejlesztésében értek el komoly sikereket. Szakértelmük fontos szerepet játszott a mezőgazdaságban is hasznosított hidraulikus repülőgép szivattyúk esetében is, melyet egy személyes indíttatás formált át otthoni használatra. 1948-ban az egyik testvér a krónikus fájdalmakkal járó rheumatoid arthritis kezelésére formálta át fürdőkád szivattyúvá a korábbi fejlesztéseket, ennek köszönhetően a mindennapi pezsgőfürdő kezelések enyhíteni tudták gyermeke fájdalmait. Az elkövetkező 25 év fejlesztései a Jakuzzi nevet nemzetközi szintre emelték, és mindenki számára elérhetővé tették a masszázsmedence élményeket.

Köszönjük tektonikus lemezek! – A reneszánsz ideje alatt Nyugat-Európában a fürdőkultúra újjáéledését figyelhetjük meg. Korábban a keresztesek a Közel-Keleten ismerkedhettek meg a fürdőkultúra jelentőségével, azonban a legrégebbi nyomok Japánba vezetnek. A nyilvános fürdés a buddhista kultúra fontos része volt. Köszönhetően a Japán alatt elnyúló vulkáni hasadékoknak, számtalan természetes, meleg vizű forrás tört a felszínre, melyek tökéletes helyszínt biztosítottak a bűntől megtisztulni vágyó szent fürdéseknek.

Az első pezsgőfürdő szűrők – A diatomaföld (DE) szűrőkben található filter több millió éves. Az anyaga a megkövesedett kovamoszatokból származik, amelyek megtalálhatóak az óceánokban, a friss vízben, a talajban, és a nedves felületeken. A kemény héjból zúzott finom fehér, porszerű anyag hatékonyan ejti csapdába a vízben található apró részecskéket.

Még több forró követ! – Bár a legkorábbi pezsgőfürdőket meglehetősen egyszerű formában találhatjuk meg a természetben, kétségtelen, hogy jó ötletet adtak a medencék kialakításához. Függetlenül attól, hogy egy márvány kádról volt csak szó, vagy egy természetes medencéről, az ókori ember megtalálta a módját annak, hogy a forró köveket a vízbe hordva felmelegítse a vizet.

Az ókor luxusa – A római korban a fürdés nem csak a patríciusok kiváltsága volt. A nyilvános fürdőházak viszonylag olcsón kínálták a fürdés lehetőségét az élet bármely területéről érkezőknek. A fűtött szoba és a pihenő terület a szükséget szenvedők számára még élelmiszerekben és borban is bővelkedett, így minden római számára adva volt a ma luxusnak számító kényeztető fürdőzés.

Címkék: