A jakuzzihasználat tényleg növeli az állóképességet?

A masszázsmedencék pozitív élettani hatásai közé egy új tétel is felkerült tavaly decemberben: javítja az állóképességet. Mi okozza, és egyáltalán hogyan lehetséges ez?


A masszázsmedencék pozitív élettani hatásai közé egy új tétel is felkerült tavaly decemberben: javítja az állóképességet. Mi okozza, és egyáltalán hogyan lehetséges ez?

A Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports-ban közzétett tanulmány szerint (M.J. Zurawlew, N.P. Walsh, M. B. Fortes, and C. Potter) a medence víznek magas hőmérséklete és a testnek erre adott válasza okozza az állóképesség javulást. Persze a forró fürdő önmagában még nem tesz senkit maraton futóvá, de az edzéssel kombinált jakuzzihasználat már egy hét alatt 5%-os javulást hozott a tesztalanyok állóképességében.

A kísérletben résztvevőknek futóedzés után kellett 40 percig pihenniük a meleg vizes masszázsmedencében.

A meleg víz a fájó, feszülő izmoknak enyhülést ad, de emellett csökkenti a test maghőmérsékletét, fokozza az izzadást és a vérkeringést. Ehhez hasonló jelenség játszódik le a testben az erőteljes testmozgás alatt is, amire a masszázsmedencés „edzés” felkészít, és így gyorsabban idomul a megváltozott körülményekre.

Ez a jakuzzis levezetés különösen akkor hatékony, ha a testmozgás hidegben történik, tehát az őszi, téli edzések után ülj be egy forró masszázsmedencében, és kényeztesd magad a jetekkel és a tudattal, hogy most is az erőnléteden dolgozol.

SpaTrend masszázsmedence szakértői személyes tapasztalatukkal és tudásukkal szívesen beszélgetnek önnel a legfrissebb jakuzzi trendekről, a masszázsmedence élettani hatásairól, és mindenben segítségére lesznek, hogy a lehető legjobban válasszon, és megtalálja otthoni wellness terének legfontosabb elemét: saját masszázsmedencéjét és a hozzá passzoló kiegészítőket!

Címkék: