Kék Angyal szállt le a Paradorhoz

Kék Angyal szállt le a Paradorhoz

...és elhozta a German Design Award-ot (Német Dizájn Díj). Ezt a rangos elismerést kizárólag olyan projektek kaphatják meg, melyek úttörő módon járulnak hozzá a német és a nemzetközi formatervezés fejlődéséhez és színvonalának emeléséhez.
 


Melyik Parador termék érdemelte ki a  a „Der Blaue Engel” ökocímkét? Ez nem más, mint a rugalmas Modular ONE padlóburkolat.

Mit értékelt nagyra a zsűri?

A Modular ONE speciális, többrétegű anyag, így a fa felületét élethűen imitálja, rugalmas és meleg érzetű, ami a parafa hátoldalnak is köszönhető. Lágyabb, mint a fa, így a kopogó hangokat jobban tompítja. A kellemes tapintású lapok 4 oldalon fózoltak, az élek lakkozottak, ezért vizes helyiségek burkolására is alkalmasak. 

Ami többet nyom a latban, mint a formatervezés
Fontos megérteni, miben áll e PVC- és lágyítószermentes padló kifejlesztésének jelentősége.
A Modular One felső rétege rugalmas, felülete meleg, kellőképpen kemény, ezért stabil, felülete antibakteriális. Részben hasonló tulajdonságú burkolat már eddig is létezett, közismert nevén ez a PVC. Akkor miért kellett ezen változtatni?
Ma már tudjuk, hogy ez az anyag - néhány jó tulajdonsága ellenére is rendkívül káros. Az a probléma, hogy a benne található lágyító anyag a flatál a felület kopása, használata során a levegőbe jutva légzőszervi megbetegedéseket okozhat. A flatálok egy része hormonális hatású, a  stabilizálásukra használt nehézfémek a környezetbe kerülve kisebb-nagyobb mértékben idegmérgezőek. Ezektől a káros összetevőktől megszabadulni mindennél fontosabb.

Mérgeket pöfékelő gyárkémények helyett
A PVC környezeti szempontból is a legrosszabb anyagok egyike: gyártása, felhasználása, ártalmatlanítása során is erősen mérgező anyagok kerülhetnek a környezetbe, például dioxin.
A Parador díjnyertes burkolat fejlesztői ezeket a káros összetevőket lecserélték, miközben a közkedvelt tulajdonságokat megtartották, sőt magasabb szintre emelték. 
Az alapanyag a Parador által fenntartott, telepített erdőkből származik és ez az ellenőrzött, megfelelő minőséget is garantálja. 
Nem nehéz belátni, hogy ezáltal jóval több pozitívumot hozunk életünkbe, mint egy - pusztán csak trendinek látszó padló kiválasztásával, ami akár egészségtelen is lehet.
A Modular One további előnye, hogy padlófűtés fölé, sőt stabil hidegburkolatra is fektethető, így nemcsak új, hanem felújítandó ingatlanba is könnyen betervezhető. Nem nehéz belátni, hogy a már meglévő burkolatra fektethető megoldással nem növeljük tovább a sitt és a bontással járó egyéb költségek volumenét, ráadásul sokkal gyorsabban használatba vehetjük a frissen felújított ingatlant. 

Költői kérdés: hány ember hányféleképpen élvezi közvetetten is a mérnökök áldásos munkáját?  

A padlók 26 féle felülettel kaphatók, kőhatásúak vagy a valódi fapadlót is élethűen imitáló megjelenésűek. 

Itt nézhetők meg az Interneten  
https://www.parador.eu/search/?type=article&sSearch=modular%20one

élőben pedig itt meg is rendelhetőek:

PARADOR PARKETTA STÚDIÓ

Parador referenciaszalon

1023 Budapest, Lajos u. 37.
T: +36 1 335 2868  

http://www.paradorparketta.hu