Nyílt sebbel szabad jakuzzizni?

Kisebb sérülések, vágások vagy frissen varrott műtéti hegek esetén ajánlott a masszázsmedence használata? Mennyire biztonságos ilyenkor a fürdés, és mit tegyen, ha nem szeretne emiatt lemondani egy wellness élményről?


Az orvosok óvatossági alapon nem javasolják a komolyabb felületi sérüléssel rendelkezők számára a meleg vizes fürdőt. A még be nem hegedt sebek, friss varratok hamar felpuhulnak a meleg vízben, és fokozottan ki vannak téve a fertőzéseknek. A közösségi jakuzziknál a fertőzés lehetőségével még teljesen egészségesen is számolni kell, a nyílt sebeknél viszont különösen óvatosnak kell lenni. A sebet tehát egyáltalán nem érheti víz, a befúvókból kiáramló erős vízsugár pedig szóba sem jöhet.

Ha meg tudja oldani a seb vízhatlan letakarását vagy olyan területen van, amelyet nem feltétlenül ér víz, akkor nem kell teljesen lemondani a masszázsmedence nyújtotta szórakozásról. A hosszú ázásokat és erős masszírozást azonban inkább máskorra tegye, és egy lazító fürdő után (max. 10 perc) szálljon ki, és minél gyorsabban szárítsa meg a seb környékét is. Így elkerülheti a seb felnyílását és a fertőzésveszély exponenciális megnövekedését.