Hullámtörő verseny-vízibicikli

  • írta:
  • 2014.09.26

A világ leggyorsabb vízibiciklijét úgy tekerheted, mint egy szokványos kerékpárt és fordulékonyabb, mint egy motorcsónak.


A világ leggyorsabb vízibiciklijét úgy tekerheted, mint egy szokványos kerékpárt és fordulékonyabb, mint egy motorcsónak.

Az X1 nevet viselő vízibiciklit sebességre tervezték. A kivitelező a kaliforniai Schiller cég, melynek egyik alapelve, hogy a Föld bolygót kerékpározásra teremtették. Mivel nem szeretnék, ha szenvedélyüknek holmi vízpart határt szabna, ezért kezdtek el egy tökéletes vízibiciklin gondolkodni. A mérnökeik célja az X1 tervezésénél az volt, hogy olyan élményben legyen része a felhasználóknak, mintha egy igazi kerékpárral szelnék a habokat. A váltóval is felszerelt járműn pedálozva két propellert hajtunk meg, melyek a kormány mozgatására elfordulnak, így nincs szükség kormánylapátokra. Ugyanakkor ez a megoldás sokkal jobb fordulékonyságot ad az X1-nek, ezért szűk helyeken is könnyen lehet vele manőverezni. Két üreges gondola tartja a vízen a szerkezetet.

A mérnökök azt mondják, hogy a tesztek alapján sikerült kialakítaniuk egy olyan rendszert, mely szinte energiaveszteség nélkül viszi át a pedálozásba fektetett erőfeszítést a propellerekbe, így igazán gyorsan is lehet tekerni az X1-gyel. Ez az új dizájn talán egy új sportág születését is eredményezheti.

Címkék: