Milyen a bőröd színe? Megmondjuk, milyen ékszer illik hozzád!

Az ékszerek kapcsán mindig felmerül a kérdés, milyen nemesfémre essen a választásunk. A döntés nem könnyű, érdemes több szempontot is figyelembe véve mérlegelni, hogy a számunkra legmegfelelőbbet válasszuk ki. Ebben segítünk néhány tippel.


Az ékszerek kapcsán mindig felmerül a kérdés, milyen nemesfémre essen a választásunk. A döntés nem könnyű, érdemes több szempontot is figyelembe véve mérlegelni, hogy a számunkra legmegfelelőbbet válasszuk ki. Ebben segítünk néhány tippel.

Mi illik a stílusodhoz? 

Az egyik legfontosabb, hogy a viselt ékszereid tükrözzék stílusodat is. Első körben tehát azt kell eldöntened, mi áll hozzád közelebb: néhány igazán finom darab, amik elegáns megjelenést kölcsönöznek vagy inkább egy nagy csomó divatékszer, hogy mindig változatosan csinosíthasd magad. Szintén érdemes mérlegelned azt is, mi tetszik jobban a párodnak, mert ha az ő fejével is gondolkodsz, garantáltan begyűjthetsz pár bókot, amikor meglát rajtad egy-egy új darabot. Soha ne az döntsön tehát, hogy első ránézésre beleszeretsz egy ékszerbe, mert koránt sem biztos, hogy nem fogsz belőle hamar kiábrándulni, ha rájössz, hogy mégsem illik hozzád. 

Milyen a bőröd tónusa?

Ékszerválasztásnál szintén nagyon fontos szempont, hogy milyen tónusú a bőröd színe. Mert bár előfordulhat, hogy az arany és ezüst ékszereket egyaránt kedveled, nem biztos, hogy mindkettő jól is fog állni. A "bőrpróbát" kezdd a csuklódnál. A hideg tónusú bőrszínek kéken láttatni engedik az ereket, de ez nem jelenti azt, hogy sápadt lenne a bőr, hiszen napbarnított bőrű emberek bőrtónusa is lehet hideg. Ha az ereid zöldes árnyalatban tetszenek át a bőrödön, akkor az meleg tónusú. A vörös és vörösesszőke hajú nők bőre például általában mindig meleg tónusú. Ha a bőröd hideg tónusú, az ezüst, fehér arany és platina ékszerek ajánlottak számodra, míg a meleg tónushoz az arany, illetve a vörös- és sárgaréz illik. Ezek természetesen nem kötelező szabályok, de igen jó támpontot adnak ahhoz, hogy jól sikerüljön a választásod. 

Tartósság és ár

Egy nemesfém ékszernél természetesen ez a két kategória sem elhanyagolható. Nem titok, hogy az arany jóval drágább az ezüstnél, ám arany és arany, illetve ezüst és ezüst között is óriási különbségek vannak. Elég csak az aranyékszereknél a karátszámra gondolni, amely az arany tisztaságának mérésére szolgáló mértékegység. Ez a szám minél magasabb, annál tisztább az ékszerhez felhasznált arany és természetesen az ára is a minőségével egyenes arányosságban nő. Általános vélemény, hogy körültekintő ápolással minden nemesfém ékszer sokáig megőrzi minőségét, de nem árt vigyázni. Az ezüst például hamar elfeketedik, például, ha kéntartalmú termálvízzel érintkezik. Fontos tehát, hogy tájékozódj vásárlás előtt arról, hogyan tarthatod karban szakszerűen a kiválasztott ékszert, de semmiképp se tedd ki őket magas hőmérsékletnek és páratartalomnak, illetve a legbiztonságosabb, ha nem vagy biztos a dolgodban, ha elviszed egy ékszerészhez, aki szakszerűen megtisztítja az ékszeredet. 

Címkék: