2015 legjobb diétái

  • írta:
  • 2015.01.23

A U.S News and World Report minden évben elkészíti a leghatékonyabb diéták rangsorát, természetesen szakértők bevonásával.


A U.S News and World Report minden évben elkészíti a leghatékonyabb diéták rangsorát, természetesen szakértők bevonásával.

Az egyes diétatípusokat hatékonyságuk alapján pontozzák. Figyelme veszik, hogy a diéta mennyire terheli meg a szervezetet, mennyire könnyű utána tartani a súlyt, és milyen egyéb egészségügyi hatásokat eredményez. Az összesített listán a legmagasabb pontszám 5. Az értékelésben élelmiszer-szakértők, edzők, fizikoterapeuták és dietetikusok vesznek részt.

Idén 5 pontból 4,1-re értékelték az amerikai kormány támogatását is élvező DASH diétát (Dietary Approaches to Stop Hypertension), egy olyan összetett táplálkozási rendszert, melyet elsősorban a vérnyomás csökkentésére fejlesztettek ki, de hatékonyan segít a súlyvesztésben is. A diéta alapja, hogy sok zöldséget, gyümölcsöt és alacsony zsírtartalmú tejterméket kell fogyasztani, azonban a zsíros, koleszterin dús, és édes ételeket a minimumra kell csökkenteni. Illetve az ételek sózásával is csak módjával szabad bánni.

A második egy ausztrál fejlesztésű diéta, a Weight Watchers rendszere lett 3,9 ponttal. Ez az élelmiszercég negyven éve foglalkozik egészséges ételek gyártásával, tesztelésével és a hozzájuk kapcsolódó diétatípusok fejlesztésével. Rendszerük alapja, hogy minden élelmiszerhez egy pontszámot rendelnek, mely azt jelzi, mennyi energiába kerül a szervezetnek lebontani az adott táplálékot. Ezt a pontszámot a fehérje-, szénhidrát-, zsír-, rost-, illetve kalóriatartalom alapján számolják ki. Étrendjük a magas rosttartalmú élelmiszerekre helyezi a hangsúlyt.

A harmadik helyen a Mayo Clinic diéta áll, szintén 3,9 ponttal, mely az egészségtelen étkezési szokások megváltoztatását tartja a hatékony fogyás alapjának. Rendszerükkel megtanulhatod, hogyan számold ki könnyen a napi kalóriafogyasztásodat, milyen ételeket érdemes választanod a főétkezésekhez, és hogyan szokj le a felesleges nassolásról.

Címkék: