Diéta pozitív megerősítéssel

  • írta:
  • 2015.01.18

Ha negatív megjegyzéseket teszel a párod súlyára, épp az ellenkező hatást éred el. Garantáltan fel fog szedni még pár kilót – legalábbis egy kanadai tanulmány szerint.


Ha negatív megjegyzéseket teszel a párod súlyára, épp az ellenkező hatást éred el. Garantáltan fel fog szedni még pár kilót – legalábbis egy kanadai tanulmány szerint.

A felmérésben egyetemista nők vettek részt. A tanulmányt készítő csapat arról kérdezte a résztvevőket, hogy milyennek találják a megjelenésüket. Emellett felírták a magasságukat és a súlyukat. Öt hónappal később újra elvégezték az interjúkat, de azt is megkérdezték a nőktől, hogy a családtagjaik, szeretteik hogyan viselkedtek velük az elmúlt időszakban. Az adatok összevetése alapján kiderült, hogy akiket a közvetlen környezetük nem támogat, sőt, bírál a megjelenésük miatt, sokkal inkább hajlamosak a hízásra. A kutatást a kanadai Waterloo Egyetem szociálpszichológusa, Christine Logel professzor vezette. A doktornő elmondta: „Amikor rosszul érezzük magunkat a megjelenésünk miatt, leggyakrabban a szeretteink felé fordulunk vigaszt, támogatást keresve. A családok, barátok, szerelmek válaszreakciója nagyban befolyásolja azt, hogy miként is látjuk magunkat.”

Ez a tanulmány rámutatott, hogy azok a nők, akik több „elfogadó visszajelzést” kapnak a szeretteiktől, könnyebben őrzik meg súlyukat és diétáik is sikeresebbek.

Számos tanulmány bizonyítja, hogy a társadalom, a környezetünk támogatása jó hatással van egészségügyi állapotunkra, nem csak a súlyunkra – magyarázza Logan Professzor. – A legfontosabb, hogy érezzük, a szeretteink elfogadnak minket olyannak, amilyenek vagyunk.”

Címkék: