Diótea a jó emésztésért

A diót manapság elsősorban sütemény alapanyagként tartjuk számon, pedig ennél jóval több lehetőség rejlik benne. A dió nagyon is meghálálja a gondoskodást, és ha tudjuk, hogyan nyúljunk hozzá, előnyét kozmetikumként és gyógynövényként is élvezhetjük.


A diót manapság elsősorban sütemény alapanyagként tartjuk számon, pedig ennél jóval több lehetőség rejlik benne. A dió nagyon is meghálálja a gondoskodást, és ha tudjuk, hogyan nyúljunk hozzá, előnyét kozmetikumként és gyógynövényként is élvezhetjük.

Most jött el az idő a diólevél szüretre, így aki teheti, szerezzen be minél több zöld (barna foltoktól mentes) levelet. Ezt napon szárítsa ki, majd összetörve légmentesen tárolja, hogy teaként felhasználhassa. Ha ez nem lehetséges, akkor gyógynövényboltokban érdemes keresni a diólevél-örleményt, ami tökéletes teaalapanyag.

A diótea igazi jótétemény, amit mind külsőleg, mind belsőleg sikerrel alkalmazhatsz a legkülönfélébb problémák esetén. A diótea rendszeres fogyasztása segít a belső „fertőtlenítésben”. Anyagainak köszönhetően ugyanis igazi antibiotikumként működik, ami a vért és a májat is tisztítja. Pozitív hatással van az emésztőrendszerre és a vércukorszintet is csökkenti. Enyhe hasmenés és a gyomorproblémák esetén is használható.

A bőrbajok esetén sem érdemes elfeledkezni róla, a tea ebben az esetben is sokat tehet a gyógyulásért. Kiütések, pattanások kezelésére kiváló, mivel fertőtlenít. Érzéstelenítő és sebösszehúzó ereje miatt pedig kisebb sérüléseknél is beválik. Emellett kötőhártya gyulladás esetén vagy a bőr tonizálására is alkalmazhatod.

Diótea elkészítése:

  • 2 kiskanál diólevél

  • 1 l víz

Az összetört leveleket egy liter forrásban lévő vízzel öntsd le, majd hagyd pihenni legalább 15-20 percig. Ezután leszűrheted a teát, és napi 1-3 csészével fogyassz bátran, lehetőleg ízesítés nélkül. Önmagában is nagyon finom, de 6 hét után azért nem árt pár hetes szünetet beiktatni a fogyasztásában.

Címkék: