- írta: Peitli Csilla
Melegítő ételek a fagyos téli estékre
- írta: Peitli Csilla
- 2014.12.03
A szezonális ételek létjogosultsága nem szűnik meg a bővülő kínálattal, hiszen egyes ételek jobban fogynak – nem véletlenül – az év egy bizonyos időszakában. Melegben a hűsítő, lédús, friss gyümölcsök esnek jól. És mi a helyzet a hideggel? Akkor mit együnk?
A szezonális ételek létjogosultsága nem szűnik meg a bővülő kínálattal, hiszen egyes ételek jobban fogynak – nem véletlenül – az év egy bizonyos időszakában. Melegben a hűsítő, lédús, friss gyümölcsök esnek jól. És mi a helyzet a hideggel? Akkor mit együnk?
Olajos magvak
Sok energiát, és ami még fontoabb, meleg érzetet adnak a különféle olajos magvak.A télen is könnyen beszerezhető magok segítenek fedezni a szervezet hideg miatt megnövekedett energiaigényét, és vitamin, valamint ásványi anyag tartalma miatt a test egészére jó hatással van. Fogyassz tehát tökmagot, lenmagot, mákot, diót, gesztenyét bőséggel.
Zöldségek
A melegítő ételek közé tartoznak a (gyökér)zöldségek is, amiket még az ünnepi asztalra is bátran feltehetsz. A répa, fehérrépa, mindenféle hagyma, fokhagyma és krumpli keverékéből készített sült zöldségkörettel nem lehet mellélőni. Bátrabbak a csicsókával, a fekete retekkel és a céklával is készíthetnek fogásokat, amelyek segítenek majd elűzni a hideget.
Fűszerek
Az erős paprikához hasonlóan sok más fűszer is növeli a test hőérzetét, amitől még a hideg téli esték is elviselhetőbbnek tűnnek. Ilyen például a fahéj, a gyömbér vagy a szegfűszeg, amelyeket szinte öntudatlanul építettünk bele a télen készült ételekbe. Nem véletlen, hogy ebben a zimankós, fagyos időben nem a frissen facsart narancslé, hanem a gyömbéres tea jut elsőként az eszünkbe, ha elgémberedett ujjakkal a pohár felé nyúlunk, hogy igyunk valamit. Ahogy a friss gyümölcs hűt, úgy fűt a téli fűszerarzenál jó része, mint amilyen a kardamom, a méz vagy a nálunk mindig népszerű fokhagyma.